10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Amenzi de peste 33.000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă într-o lună

- Advertisement -

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au găsit, în timpul controalelor efectuate în luna august, un singur angajat care desfășura muncă nedeclarată. Este vorba despre salariatul unui restaurant din municipiul Caracal, care a fost identificat la muncă în afara programului de lucru, deși avea contract de muncă cu timp parțial. Agentul economic a fost amendat cu 10.000 de lei, valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate de inspectorii de muncă olteni, luna trecută, fiind de peste 33.000 de lei.

Potrivit cifrelor oficiale, Inspecţia Muncii a efectuat 255 de controale în august, domeniile verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind: construcțiile, comerţul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri şi persoane şi agricultură.

310 deficiențe au fost identificate în urma verificărilor, iar pentru acestea inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere și au dat 188 de contravenții, 173 fiind avertismente și 15 amenzi, în valoare totală de 33.500 de lei. Amenda cea mai mare, de 10.000 de lei, a fost aplicată unui restaurant din Caracal care avea un angajat ce desfășura muncă nedeclarată. Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă au fost neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de muncitori, a măștilor de protecție; neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS-CoV-2.

Un muncitor a murit în timpul programului de lucru

În cursul lunii august, în județ s-au produs și 11 accident de muncă, din care o persoană a decedat, iar alte zece au rămas cu incapacitate temporară de muncă. Muncitorul care a murit este un bărbat, în vârstă de 51 de ani, angajat al unei societăți de metalurgie din Slatina, căruia i s-a făcut rău, a fost transportat la spital și, din păcate, a decedat din cauze patologice.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți