Profesorul de limba română Victor Iacobescu este noul inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, iar la o săptămână de la preluarea funcţiei a susţinut prima sa conferinţă de presă în cadrul căreia a discutat despre modalitatea de începere a noului an şcolar în unităţile de învăţânt oltene. Se ştie că şcoala începe pe 14 septembrie, iar în Olt sunt şapte localităţi în care anul şcolar 2020 – 2021 începe după scenariul verde, având în vedere contextul actual al pandemiei COVID-19. În municipiul Caracal, dar şi în şase comune, rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 depăşeşte un caz la o mie de locuitori şi de aceea s-a decis ca şcoala să înceapă aici după scenariul 2.
„În contextul pandemiei actuale, potrivit celor de la Direcţia de Sănătate Publică Olt, sunt șapte localități din judeţ unde media infectărilor este de peste un locuitor la mia de locuitori, precum: Caracal 1,04, Călui 1,39, Cezieni 1,85, Orlea 1,43, Strejești 1, Tătulești 1,27 și Vișina 1,82. Aceste școli vor merge după scenariul al doilea sau galben, cum mai este numit. Din fericire, al treilea scenariu nu este întâlnit în Olt, scenariu care prevedea participarea elevilor la cursuri online. Aceste scenarii se pot schimba la o săptămână. În fiecare vineri vom lua legătura cu DSP care ne va comunica situația. Sperăm ca în maximum două săptămâni toate școlile să se încadreze în primul scenariu”, a declarat şeful învăţământului oltean.
În municipiul Slatina, anul şcolar va începe după scenariul verde, aşa cum se încadrează la ora actuală unităţile şcolare. Dar aici fiecare şcoală o să decide cu vor fi făcute cursurile. Victor Iacobescu a spus că există situaţii în care o unitatea de învăţământ să funcţioneze după scenariul galben, iar după cel verde una din apropierea sa.
„Şcolile din Slatina se încadrează în scenariul verde, însă fiecare școală are autonomie în a lua decizii. Acele ghiduri sunt informative, fiecare școală se poate ghida, dar nu sunt considerate literă de lege, se vor adapta în funcție de context, la specificul zonal, pentru că într-un fel își desfășoară activitatea o școală din mediul rural şi în altul una din urban. Consiliul de administrație al fiecare unități de învățământ va lua decizia și va ține cont de numărul de săli de clasă, de numărul de elevi. Pot fi două școli din Slatina apropiate în care să se meargă una după scenariul verde, iar cealaltă după cel galben, în funcție de numărul de săli și elevi. Asta nu înseamnă că școlile nu vor respecta ghidul. Pentru sălile supraaglomerate trebuie să existe distanța fizică de un metru, dacă această distanță nu poate fi realizată, se pun paravane între elevi. În principiu, școlile vor merge pe scenariul verde”, a adăugat inspectorul general al ISJ.
Au fost și situații aparte, Victor Iacobescu aducând în atenție ceea ce s-a întâmplat în comuna Tătulești. Localitatea are o populație în jurul a 800 de cetățeni și a fost raportat un caz de infecție cu COVID-19. De aceea și situația referitoare la incidența acestor cazuri la mia de locuitori. Însă, acea persoană locuia de fapt la fiica sa din Scornicești, însă cu domiciliukl figura la Tătulești. Respectiva persoană a și murit între timp, potrivit șefului învățământului oltean, iar acum reprezentanții școlii pot decide ca orele la clasă să aibă loc conform scenariului verde.
Concret, situația se va centraliza la Inspectoratul Școlar marți, în cursul aceleiași zile știindu-se concret şi cum încep cursurile în toate şcolile oltene.
Cătălin FIRCOIU