14.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Olguţa Filip şi Ion Creţeanu, noile Tezaure Umane Vii ale Oltului

- Advertisement -

Un nou succes în domeniul cultural în judeţul Olt, ca urmare a rezultatului final al programului Tezaure Umane Vii al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii. Pe lista Tezaurelior Umane Vii ale Oltului s-au mai adăugat două nume, respectiv Olguţa Alexandrina Filip de la Cezieni şi Ion Creţeanu de la Voineasa. Totul a fost posibil cu implicarea omului de cultură al judeţului Valeru Ciurea.   

„(…) Astăzi (marţi n.r.), bucuria și împlinirea mea înseamnă încă două nume care se adaugă pe lista Tezaurelor Umane Vii ale Oltului: Olguța Alexandrina Filip – meșter cusături populare, din Cezieni, și Ion Crețeanu – rapsod popular, din Voineasa. Sunt alți doi oameni în care am crezut și cărora le-am dedicat cu dragoste timpul meu pentru întocmirea dosarelor de candidatură care să fie reprezentative pentru cei doi candidați și care să reflecte atât de bine activitatea acestora astfel încât membrii comisiei să poată face aprecierile necesare acordării acestui titlu de foarte mare însemnătate pentru cei care le primesc, dar și pentru comunitățile din care provin”, a declarat Valeru Ciurea, vicepreşedintele Asociației Culturale Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România.

Județul Olt se poate mândri, în prezent, că are șase purtători ai titlului „Tezaur Uman Viu”: Dumitru Liceanu – cojocar, din Vădastra (2015), Petre Feraru – vătaf de căluș, din Oporelu (2015), Constantin Nițu – meșter popular cusături și țesături populare, din Cornățelu, Poboru (2018) şi Gheorghe Tănase – meșter popular în prelucrarea artistică a lemnului, din Corbu (2018), iar acum, în 2020, Olguţa Filip şi Ion Creţeanu. „Toate dosarele de candidatură au fost întocmite de mine și înaintate Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii, primele patru în numele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt (Dumitru Liceanu, Petre Feraru, Constantin Nițu și Gheorghe Tănase), iar ultimele două în numele Asociației Culturale Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România (Olguța Alexandrina Filip și Ion Crețeanu).

La sesiunea din anul 2020 au fost depuse 47 de dosare de candidatură, îănsă opt dintre acestea au fost descalificate pentru că nu erau complete din punct de vedere administrativ. Din păcate, un alt dosar a fost suspendat întrucât persoana nominalizată a trecut în neființă. Astfel, au mai rămas doar 38 de dosare care au respectat toate cerințele prevăzute în regulamentul de acordare a titlului de „Tezaur Uman Viu”, printre care şi ale celor două persoane din Olt, acestea ajungând la Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, respectiv membrii Comisiei dosare de candidatură, care le-au analizat, în luna iunie. „(…) Nu pot decât să îi felicit pe cei doi noi purtători ai acestui onorant titlu și să mulțumesc membrilor comisiei pentru recunoașterea calităților acestor oameni excepționali în meșteșugul lor (…)”, a mai transmis omul de cultură Valeru Ciurea.

Sursa citată a mai spus că programul Tezaur Uman Viu, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial: „Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților”.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți