10.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Poştaşul care a înscenat jaful din parcarea oficiului din Balş, condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare

- Advertisement -

Magistraţii Judecătoriei Balş s-au pronunţat săptămâna aceasta în dosarul disjuns privindu-l pe poştaşul Ilie Dobre de la Oficiul Poştal Balş care, împreună cu alţi trei bărbaţi, au înscenat jaful maşinii de poştă din parcarea Poştei Balş, din care au furat o geantă în care erau 205.000 lei.

Instanţa de judecată l-a condamnat pe Dobre, originar din comuna Ipoteşti, la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închispare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, cu executarea pedepsei în regim de detenţie. Decizia nu este una definitivă, fiind deja atacată cu apel de inculpat, acesta urmând a fi judecat la Curtea de Apel Craiova.

De asemenea, magistraţii i-au intrerzis inculpatului ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 3 ani, care se va executa după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei ori după expirarea termenului de supraveghere a liberării conditionate. Totodată, inculpatului, ca pedeapsă accesorie, i s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei, care se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată.

Instanţa de judecată bălşeană a dedus din pedeapsa aplicată de 3 ani şi 6 luni închisoare, durata reţinerii pe o perioadă de 24 ore, din data de 17 septembrie şi până la data de 18 septembrie 2019, a arestării preventive de la data de 18 septembrie 2019 până la 26 martie 2020 (acesta a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova) şi a arestului la domiciliu de la data de 26 martie 2020 la zi, şi a menţinut în cazul său măsura arestului la domiciliu. Judecătoria Balş a admis şi acţiunea civilă formulată de partea civilă Compania Naţională Poşta Română SA în contradictoriu cu inculpatul Ilie Dobre, acesta fiind obligat la plata către Poştă a sumei de 189.847 lei, şi dobânda legală calculată de la data 9 septembrie 2019 până la data plăţii efective.

Primele condamnări au fost în martie

Complicii poștașului au fost primii condamnați de judecătorii bălşeni, la sfârşitul lunii martie 2020.

Acuzați de săvârșirea infracțiunii de furt calificat, Marius Motoi, Florin Fieraru și Ion Mirea, toți din municipiul Slatina, au primit la sfârşitul lunii martie 2020 pedepse cuprinse între 1 an și 6 luni închisoare și 2 ani, Mirea fiind condamnat la închisoare cu suspendare. Cei trei inculpaţi au fost obligaţi la rândul lor de Judecătoria Balş să plătească Companiei Naţionale Poşta Română, în solidar, suma de 22.847 lei, precum şi dobânda legală de la data de 9 septembrie 2019, când a avut loc jaful mașinii de poștă, până la data plăţii. Decizia instanței de judecată nu a fost definitive şi a fost atacată cu apel, care se judecă la Curtea de Apel Craiova, un nou termen de judecată în dosar fiind stabilit în data de 14 septembrie 2020.

Poliţiştii olteni au fost cei care i-au prins pe cei patru autori ai jafului în urma unor percheziții efectuate în municipiile Slatina şi Caracal, iniţial opt persoane fiind aduse la audieri. În urma probatoriului administrat, oamenii legii au stabilit că poştaşul Ilie Dobre, împreună cu complicii săi, în urma unei înțelegeri anterioare, au simulat comiterea infracțiunii de tâlhărie în vederea sustragerii banilor aflați în mașina de poştă.

Jaful de la Balş a avut loc în noaptea de 8 spre 9 septembrie, anul trecut, poştaşul spunând anchetatorilor că a fost agresat şi jefuit de persoane necunoscute, cu feţele acoperite. Atacatorii au luat geanta cu cei peste 200.000 de lei, apoi s-au făcut nevăzuți. După jaf, bărbatul „bătut” a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu traumatism toracic. Acesta nu era singur în maşină, ci împreună cu un coleg, cel care a anunţat la 112 cele întâmplate. Suma de bani furată reprezenta plăţile Oficiului Poștal Balș, printre care şi o parte din pensiile programate la plată.

Polițiștii au transmis că până în prejudiciul nu a fost recuperat în totalitate.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți