Autoritățile județene au decis că nu se impune carantinarea comunelor Spineni și Tătulești

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt au hotărât în ședința de joi ca unitățile de învățământ din comunele Spineni, unde rata de infectare este de 15,28 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, și Tătulești, cu rată de incidență 8,87 la o mie de persoane, să funcționeze după scenariul 3 sau roșu, adică cursurile să se desfășoare în mediul online până pe 29 septembrie. Decizia s-a luat după apariția focarului de Coronavirus de la Centrul de Îngrijire și Asistență Spineni. Totodată, s-a discutat și carantinarea respectivelor două localități, însă autoritățile au stabilit că nu se impune acest lucru ținând cont că focarul este bine delimitat.

„În ceea ce privește instituirea carantinării zonale pentru comuna Spineni și comuna Tătulești, Direcția de Sănătate Publică Olt a transmis către Centrul Național pentru Supravegherea și Control a Bolilor Transmisibile, în urma anchetei epidemiologice, chestionarul de risc în vederea avizării acesteia, conform prevederilor Legii 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic și Ordinului Ministerului Sănătății 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. În urma acestei evaluării, se constată că nu se impune măsura carantinării zonale pentru cele două localități, având în vedere faptul că este vorba despre un focar bine delimitat, în spațiul limitat, respectiv Centrul de Îngrijire și Asistență Spineni. Se menține măsura carantinării centrului pentru 14 zile, începând cu data de 15 septembrie”, precizează reprezentanții Prefecturii Olt.

Potrivit sursei citate, polițiștii și jandarmii olteni vor verifica respectarea măsurii de izolare, respectiv carantinare la domiciliu, stabilită de specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt în cadrul anchetelor epidemiologice realizate.

„Situația epidemiologică este monitorizată de autoritățile cu atribuții în aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, urmând ca măsurile menționate anterior să fie reevaluate în funcție de evoluția ratei de infectare – numărul de cazuri la 1.000 de locuitori. Recomandăm cetățenilor să respecte cu strictețe măsurile stabilite de autorități, aplicabile pe toată perioada stării de alertă, distanțarea fizică, evitarea aglomerărilor, igienizarea/dezinfectarea frecventă a mâinilor și purtarea mijloacelor de protecție individuală, măsuri necesare pentru a proteja sănătatea tuturor”, mai spun reprezentanții instituției Guvernului în teritoriu.

La Centrul de Îngrijire și Asistență Spineni din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt a fost declarat focar COVID-19, după ce 77 de persoane de aici, respectiv 44 de beneficiari și 33 de angajați, au fost declarate pozitiv la infecția cu virusul SARS-CoV-2, din cele 140 de probe recoltate.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<