Peste 600 de forțe de ordine din Olt, în misiune pentru siguranța procesului electoral

Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică. Măsurile urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate, peste 600 de forțe de ordine fiind în misiune zilele acestea.

Polițiștii, jandarmii, pompierii, polițiștii de frontieră, precum și reprezentanții altor structuri ale MAI, se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

„Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare. Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID-19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții”, a declarat Cristian Grigorescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

Sursa citată arată că, în zilele de 26 și 27 septembrie, 392 de efective, dintre care 231 de poliţişti, 82 de jandarmi și 58 de pompieri, vor asigura paza şi protecţia a 354 de secţii de votare, din totalul celor 380 ce s-au constituit pe raza judeţului Olt, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale MAI. Duminică, alți 159 de poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

„Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă. Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină”, mai spune reprezentantul IPJ. Pentru eventuale astfel de situații, 72 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 392 lucrători MAI vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate. În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt va avea în responsabilitate 214 secţii de votare, constituite în 213 locaţii, unde vor fi prezenţi 231 de poliţişti, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt va avea în responsabilitate 82 de secții de votare dispuse în 81 de locații, unde vor fi prezenți 82 de jandarmi. Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune. Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

58 de pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale. Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor. Totodată, specialiștii Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

„Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina IPJ Olt, accesând bannerul special Alegeri Locale, creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea. În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială. Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant MAI”, a conchis Cristian Grigorescu, purtătorul de cuvânt al Poliției.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<