Trei societăţi oltene, amenzi de 50.000 de lei pentru muncă la negru

În luna septembrie, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au continuat să desfăşoare controale la angajatorii din judeţ, iar în urma acestora la trei firme au fost depistaţi angajaţi care desfăşurau muncă la negru. Valoarea amenzilor aplicate acestora este în cuantum de 50.000 de lei.

Bogdan Ţucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt, a declarat că un restaurant din oraşul Corabia a primit o sancţiune contravenţională de 10.000 de lei, după ce un angajat care avea contract de muncă cu timp parţial a fost găsit la serviciu în afara orelor de program. Totodată, alte două amenzi, în valoare de câte 20.000 de lei fiecare, au fost aplicate unei societăţi din comuna Vultureşti, cu obiect de activitate comerţ, pentru o persoană care desfăşura muncă nedeclarată, şi unei firme din comuna Cilieni, care se ocupă cu fabricarea uleiului, tot pentru găsirea unui salariat care nu avea contract de muncă.

Inspectorii de muncă olteni au efectuat, luna trecută, 265 de controale specifice în domeniile relații de muncă şi securitate și sănătății în muncă, în urma cărora au identificat 344 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere şi au aplicat 223 de sancțiuni, din care 207 avertismente și 16 amenzi în valoare totală de 88.000 lei, trei dintre acestea, în valoare de 50.000 de lei, fiind aplicate agenţilor economici care aveau angajaţi la negru.

Domeniile de activitate verificate de Inspecţia Muncii, din punct de vedere al respectării legislației specifice, au fost construcții, comerț cu amănuntul, transport rutier de mărfuri și persoane și agricultură

Totodată, în septembrie, inspectorii de muncă au constatat sute de deficienţe, cele mai frecvente fiind neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de lucrători, a măștilor de protecție; neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a salariaţilor cu virusul SARS-CoV-2.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<