14.7 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Mai multe activități suspendate în Caracal și Cezieni, după ce rata de infectare cu COVID-19 este mai mare de 1,5 cazuri la mia de locuitori

- Advertisement -

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a adoptat miercuri, în ședință, Hotărârea 38 cu privire la introducerea de restricții în vederea combaterii și prevenirii răspândirii infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul județului. Pentru că rata de infectare cu noul Coronavirus, în ultimele două săptămâni, este de peste 1,5 cazuri la 1.000 de persoane, în două localități oltene s-a luat decizia de suspendare a activității în mai multe domenii de activitate. Printre aceste măsuri se numără suspendarea activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare. Totodată, mai multe unități de învățământ din județ vor funcționa după noi scenarii.

Municipiul Caracal și comuna Cezieni sunt localitățile care înregistrează o rată a incidenței cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile mai mare de 1,5 la o mie de locuitori, respectiv la Caracal rata de infectare este de 2,37, iar la Cezieni de 4,94.

Măsurile dispuse de autoritățile județene sunt: suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor; suspendarea activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi în hotel; suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc; suspendarea activităţii în spații închise pentru cinematografe și teatre.

Aceste măsuri intră în vigoare începând de joi, 8 octombrie, şi se menţin până la data atingerii unei incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile mai mică sau egală cu 1,5 la 1.000 de locuitori. Pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare a hranei se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Scenariu galben în toate școlile caracalene. În zona acestora este obligatorie purtarea măștii de protecție

CJSU Olt a luat decizia ca toate unitățile de învățământ din municipiul Caracal să treacă în scenariul 2 sau galben de funcționare, începând de vineri, 9 octombrie, până la data atingerii unei incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile mai mică de 1 la 1.000 de locuitori – scenariul sau verde sau mai mare de 3 la mia de locuitori – scenariul 3 sau roșu. Autoritățile spun că unitățile de învățământ din comuna Cezieni funcționează conform scenariului galben de la începutul anului școlar 2020-2021.

Purtarea măștii de protecție devine obligatorie în zona unităților școlare, mai spun autoritățile. „Prin hotărârea CJSU de astăzi (miercuri, 7 octombrie n.r.), a fost introdusă și obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani și care staționează în spațiul public deschis, pe o rază de 100 de metri în jurul căilor de acces ale unităților de învățământ din județul Olt. Această măsură se aplică în intervalul orar de desfășurare al cursurilor școlare, respectiv între orele 07:30 şi 19:30, în vigoare începând de vineri, 9 octombrie, şi se menţine pe perioada stării de alertă. Pentru punerea în aplicare a acestei măsuri, autorităţile administraţiei publice locale sau conducerea unităţilor de învăţământ marchează, prin mijloace adecvate, perimetrul de 100 de metri din jurul căilor de acces ale unităților de învățământ”, se arată într-un comunicat remis de Prefectura Olt.

Cursurile se desfășoară după noi scenarii

Tot în ședința CJSU Olt au fost modificate și actualizate scenariile de funcționare a unor unități de învățământ din județ. Astfel, s-a hotărât suspendarea activităților didactice organizate în modalitatea „față în față” în unele clase din școlile oltene, pe o perioadă de 14 zile, acolo unde cursurile vor fi desfăşurate în sistem online, conform metodologiilor specifice aprobate la nivelul Ministerului Educaţiei: Clasa a VIII-a A de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Caracal, în perioada 4 – 17 octombrie; Clasele  a XI-a A, a XI-a B, a XI-a D, a XII-a D și a I-a B – școala profesională de la Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Caracal, în perioada 2 – 15 octombrie; Clasa a XII-a E, a III-a A – școală profesională de la Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Caracal, în perioada 4 – 17 octombrie; Clasa  a X-a B (grupa I) – Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina, în perioada 5 – 18 octombrie

Totodată, s-a hotărât reluarea activităților didactice în modalitatea „față în fațăˮ – scenariul verde sau scenariul galben de funcționare, pentru clasele din unitățile de învățământ ce au funcționat în scenariul roșu: subunitățile din Slatina și Drăgănești Olt ale Palatului Copiilor „Adrian Băran”; clasa a VI-a C de la Colegiul Minulescu Slatina; clasele V-VIII de la Școala Gimnazială Stoicănești; clasa pregătitoare step by step – clasa a I-a A de la Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal; clasa a XI-a C de la Liceul Teoretic „Petre Pandrea” Balș; clasa a I-a A de la Școala Gimnazială nr. 3 Slatina; clasa  a II-a  de la Școala Gimnazială Drăghiceni; grupa combinată de la Grădinița cu Program Normal Vulpeni.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți