12.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Tribunalul Olt a început procesul în cazul crimelor din Caracal. Dincă și Risipițeanu, în sala de judecată

- Advertisement -

Tribunalul Olt a început judecarea pe fond a procesului în care caracaleanul Gheorghe Dincă este acuzat că a sechestrat, violat și omorât două tinere, iar complicele său Ștefan Risipițeanu este cercetat penal pentru violarea uneia dintre acestea. Recent, magistrații Curții de Apel Craiova au respins toate contestațiile formulate de părțile din dosar, așa că magistrații instanței de judecată oltene au putut începe ancheta în cauză. O primă ședință a fost programată pentru ziua de miercuri, 21 octombrie, însă aceasta s-a desfășurat în secret, Tribunalul Olt motivând contextul actual al pandemiei de Coronavirus.

Însă, la Tribunal au ajuns inculpații, magistratul care judecă procesul cerând ca aceștia să fie prezenți în sală. La ședința ținută cu ușile închise au mai fost prezenți Tudorița Măceșanu, mama Alexandrei, tânăra de 15 ani din comuna Dobrosloveni, care la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, a dispărut, fiind luată la ocazie de Dincă, Monica Melencu, mama Luizei, fata de 18 ani, din comuna doljeană Dioști, care a dispărut din Caracal la jumătatea lunii aprilie 2019, acestea fiind însoțite de avocați. De asemenea, și Stelian Iordache, bunicul Luizei, a fost la instanța de judecată, acesta fiind nemulțumit de decizia luată de magistrați, și anume aceea ca prima ședință în această cauză să fie una secretă.

„După măsurile de siguranţă pe care le-au luat dumnealor, acest proces se judecă la secret. Noi nu-nţelegem ce secret au faţă de dumneavoastră, presa, când dumneavoastră trebuia să fi fost primii, să fi făcut public ceea ce se întâmplă. Nu suntem de acord, nu suntem şi nu vom fi niciodată de acord cu ceea ce s-a făcut. Mă nemulţumesc foarte multe lucruri, pentru că în România s-a făcut trafic de persoane, şi instituţiile statului au ştiut şi ştiu. Şi asta bănuiesc, că nu vor să aflaţi şi dumneavoastră cum decurg procedurile în acest proces. Eu aşa aş dori, să se facă dreptate, şi să aflăm într-adevăr ce s-a-ntâmplat cu fata, dar după măsurile care s-au luat nu ştiu ce şanse şi ce speranţe avem să aflăm. Dar vom arăta tot timpul cu degetul spre instituţiile statului, că nu şi-au făcut datoria, n-au cercetat, n-au făcut absolut nimic, s-au mulţumit cu acel rechizitoriu de mântuială pe care l-a făcut DIICOT-ul”, a declarat bunicul Luizei, care a completat că ar avea să-i adeseze și câteva întrebări lui Gheorghe Dincă, cel acuzat de uciderea nepoatei sale.

Dincă şi complicele său, Ștefan Risipiţeanu, au fost trimişi în judecată pe 15 ianuarie 2020, dată la care rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT a ajuns la Tribunalul Olt.

Pe numele lui Dincă sunt opt capete de acuzare: trafic de persoane, trafic de minori, viol – două fapte, omor calificat – două fapte și profanarea de cadavre sau morminte – două fapte, în timp ce Ștefan Risipiţeanu a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de viol asupra Luizei Melencu, dispărută în aprilie 2019.

În afară de Luiza, și Alexandra Măceşanu avea să dispară la sfârșitul lunii iulie a anului trecut. Procurorii DIICOT spun că cele două tinere au fost răpite, fiind luate la ocazie de Gheorghe Dincă, şi mai apoi ucise de acesta, așa cum a recunoscut și în fața anchetatorilor, ambele fiind supuse de acesta la chinuri groaznice. Bineînțeles, caracaleanul și-a tot schimbat declarațiile de-a lungul cercetărilor în cauză.

Dincă avea să fie arestat la câteva zile după dispariţia Alexandrei, iar Risipițeanu a fost încarcerat la începutul lunii decembrie 2019. Aceștia au violat-o pe Luiza.

În prezent, ambii caracaleni sunt încarcerați în Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova.

Următorul termen în cauză – 18 noiembrie

În cauză un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 18 noiembrie, atunci când vor fi audiați atât inculpații, cât și părțile vătămate.

Declarații ale avocaților și părților implicate în dosar

„Prea multe n-o să vă putem spune, pentru că ni s-a pus în vedere să nu dezvăluim informații din cadrul procesual. Ceea ce vă pot spune este că s-a dat termen pe data de 18 noiembrie, urmează să fie audiate părțile vătămate și inculpații, de altfel, la Tribunalul Olt. Astăzi (miercuri n.r.), din partea familiei Melencu s-a depus o cerere de strămutare, urmează să fie depusă al Curtea de Apel Craiova, acest lucru nu înseamnă că se va suspenda judecata până la soluționarea cererii, se va merge separat și se va susține acolo de către reprezentanta familiei Melencu. Noi am formulat o cerere de disjungere, ne-a fost respinsă, au considerat că aceste cauze reunite conduc spre aflarea adevărului, ceea ce vine contrar opiniei noastre, pentru că nu cred că se dorește aflarea adevărului, având în vedere că s-a trecut cu nonșalanță peste toate excepțiile și măsurile pe care trebuia să le ia instanța de judecată a Tribunalului Olt. Despre Dincă vă spun că este, se pare, dispus să spună adevărul, să spună exact ce s-a-ntâmplat. Așteptăm și noi cu ardoare termenul din 18 noiembrie, să vedem exact ce ne spune, cine a răpit fetele, dacă sunt decedate, dacă sunt în viață și așa mai departe, adică sunt lucruri care trebuie lămurite și pe mai departe vom solicita, ceea ce vă pot spune acum, refacerea întregului material, tot ce înseamnă probe care au fost administrate le solicităm în readministrarea lor integritatea lor, să vedem dacă lucrurile concordă cu adevărul și realitatea și declarația veridică pe care o va da Gheorghe Dincă.
Nu cred că va fi admisă, având în vedere că lucrurile sunt clarificate la acest nivel, la acest județ și este sub toate directivele, zic eu, instaurate pe soluția de condamnare a lui Dincă pentru o pedeapsă destul de mare.
Au fost audiate doar părțile civile, data viitoare părțile vătămate și inculpații vor da declarații, atât. Domnul Măceșanu Ion și atât, și probabil domnul Stelian Iordache”, a spus Aurel Moldovan, avocatul familiei Măceșanu.

La ieșirea din sala de judecată, a dat din nou declarații și bunicul Luizei. „O dezamăgire totală, pentru că doamna judecătoare nu a lăsat ca presa să aibă acces în sală. Noi nu suntem de acord cu așa ceva, presa am vrea să fie alături de noi, cum a fost și până acum și datorită dumneavoastră care în permanență ați menținut treaz cazul Caracal. Am ruga pe această cale ca toți cei din instituțiile statului să lase dosarul să nu mai fie secret, e un dosar public și toată opinia trebuie să aibă acces și să se documenteze prin dumneavoastră. Acum s-au făcut niște cereri de strămutare, pentru că, mă rog, suntem în județul în care s-au produs și s-au făcut atâtea evenimente loc, acum să vedem. Cererea va merge la Curtea de Apel Craiova. Dincă, la primul termen, a avut exact atitudinea pe care o știți și dumneavoastră. Un tupeist, face pe prostul mereu, că a semnat o declarație… Voia să mai citească dosarul încă o dată, și judecătoarea i-a spus că la dosar nu s-a mai pus nimic nou, ați citit dosarul, și el totuși continua. Exact vechea meteahnă a lui Dincă. Când spune, când nu spune… Da’ el n-a spus adevărul niciodată. Au fost simple supoziții ale lui Dincă și ale anchetatorilor care… Același om, degajat, parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, n-ar fi avut loc aceste tragedii, parcă el nici n-ar fi participat, nici n-ar fi fost acolo. Deci face pe prostul, trage de timp, nu știu ce interes are, atât el, cât și anumite persoane din instituțiile statului, nu vor să se facă public ce s-a întâmplat în realitate. În România s-a făcut trafic de persoane, iar instituțiile statului nu și-au făcut niciodată datoria. În situația noastră sunt sute, sunt sute de persoane, care au fost tratate cu indiferență și nepăsare”, a spus Stelian Iordache.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți