Soluțiile găsite de prefectul de Olt Florin Homorean, împreună cu autoritățile locale din municipiile și orașele județului, îi nemulțumesc pe producătorii agricoli locali, care la primele ore ale dimineții de luni au mers să discute personal cu reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Comercianții din piețele agroalimentare slătinene, în special cei din Piața Zahana, cea mai mare piață din municipiul reședință a județului Olt sunt nemulțumiți că nu mai pot să-și vândă marfa în interior, având în vedere noile restricții luate de autoritățile centrale, în contextul actual al pandemiei de Coronavirus.
Producătorii agricoli locali sunt dezamăgiți că au fost pur și simplu scoși afară pentru a-și comercializa produsele, chiar dacă în unele piețe condițiile de vânzare sunt aproape identice cu cele existente în supermarketurile mari. „Multă dezamăgire, multa deziluzie, nimeni nu își asumă luarea unor decizii corecte și concrete, vezi Prefectura, DSP, DSVSA și Poliție. Nu există norme de aplicare a ordonanței (Hotărârea 52 din 5 noiembrie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care s-a propus, începând de luni, 9 noiembrie, suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor n.r.), doar promisiuni verbale. Dragi slătineni, momentan Piața Zahana este ÎNCHISĂ!”, a transmis unul dintre vânzătorii de produse autohtone din cea mai mare piață din municipiul Slatina.
În asentimentul său este și Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt, care la o postare făcută pe pagina sa oficială de Facebook a publicat mai multe fotografii de la Piața Zahana din Slatina, împreună cu mesajul: „Așa sunt umiliți producătorii și comercianții români din piețele agroalimentare din orașele României… Se încalcă orice normă sanitar-veterinară sau de igienă, să nu mai vorbim de sănătatea bieților vânzători, doar ca să-i facem pe plac președintelui României…”.
Fiind închisă în interior, acum vânzarea la Piața Zahana se face în parcarea din spate, fiind montate mai multe corturi.
În urma întâlnirii dintre prefectul județului și autoritățile locale s-au stabilit duminică următoarele măsuri: rabatarea pereţilor exteriori sau scoaterea standurilor pe străzile sau aleile din vecinătate în cazul pieţelor agroalimentare din municipiile Slatina şi Caracal, respectiv oraşul Drăgăneşti Olt, unde o parte a pieţei agroalimentare funcţionează în spaţiu închis; scoaterea standurilor pe străzile/aleile din vecinătate în cazul pieţei agroalimentare din oraşul Corabia; mutarea standurilor din spaţiu închis a Sectorului „Lactate” în zona liberă din cadrul pieţei în cazul pieţelor agroalimentare din oraşele Balş şi Potcoava.
Suplimentar, administratorii pieţelor agroalimentare vor reduce numărul standurilor de vânzare şi vor limita numărul de persoane prezente în acelaşi timp în incinta pieţei. Totodată, se vor organiza fluxuri separate pentru persoanele care intră în, respectiv părăsesc piaţa agroalimentară, precum şi triajul observaţional atât pentru comercianţi, cât şi pentru cumpărători.