Procurorii DIICOT Craiova, descinderi în Potcoava într-un dosar de trafic de persoane și proxenetism

23 de percheziții domiciliare au avut loc miercuri în județul Olt, dar și alte șapte județe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism. Descinderile au fost efectuate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova în județele Olt, Ilfov, Brașov, Dolj, Gorj, Giurgiu, Sibiu și Vâlcea.

În Olt este o singură percheziție domiciliară, aceasta fiind desfășurată în orașul Potcoava.

Din datele existente s-a stabilit că la scurt timp după destructurarea unei grupări specializate în trafic de persoane și proxenetism, conduse de membru marcant al lumii interlope grupare, suspectul în cauză, respectiv unul dintre locotenenții interlopului, în timp ce se afla deținut într-un penitenciar, în perioada 2008 – 2011, împreună cu alți trei deținuți au folosit rețelele de socializare în scopul recrutării unor tinere care practicau prostituția și, inducându-le în eroare, fie cu promisiunea unui viitor comun, respectiv metoda Lover Boy, fie cu identificarea unui loc de muncă avantajos, respectiv profitând de starea lor de vulnerabilitate (situație materială precară, naivitate, lipsă de educație – factori determinanți pentru respectivele tinere în alegerea practicării prostituției), le-au convins să se prostitueze în beneficiul lor.

„Sub coordonarea liderului, s-au pus bazele unei grupări infracționale specializate, în principal, în traficul de persoane, trafic de minori și proxenetism și în secundar în șantaj (consecință a plății unor taxe de protecție). După ce au ieșit din penitenciar, în scurt timp, la gruparea infracțională au aderat alți 12 suspecți, împreună cu care au recrutat și alte victime, le-au transportat și adăpostit în state occidentale – Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Elveția și le-au constrâns să practice prostituția în favoarea lor, în diverse cluburi de profil. Victimele care, după ce erau transportate în străinătate, refuzau să practice prostituția erau sechestrate și supuse unor violențe extreme, chiar și unor violuri, pentru a fi determinate să nu mai opună rezistență. În cele mai multe cazuri, victimele au fost ținute în imobile închiriate de către liderul grupării, au fost transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituția, erau permanent controlate/supravegheate, iar sumele de bani erau luate în totalitate de membrii grupării”, se arată într-un comunicat remis de DIICOT. În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că tinerele au fost exploatate cu precădere în cluburi de noapte sau locații închiriate pe teritoriul Germaniei, pe raza orașelor Berlin, Bonn, Stuttgart și Frankfurt, dar și pe teritoriul altor state europene precum Italia, Spania, Marea Britanie, Cehia, Elveția și Austria.

„Unele dintre victime au fost vândute altor traficanți în scopul exploatării, persoanele care le-au preluat primind și informații în legătură cu victima, comportamentul acesteia pe perioada cât a fost exploatată, informații despre familie, toate acestea în scopul de a fi șantajată pentru a fi exploatată și controlată cu mai multă ușurință. Au fost și situații în care făptuitorii nu au mai reușit să dețină controlul asupra victimelor, chiar și după aplicarea unor corecții fizice, caz în care pentru a le determina să nu fugă sau să revină la domiciliile lor din țară, le-au solicitat diferite sume de bani pe care victimele nu au avut posibilitatea să le achite, fiind, astfel, obligate să continue activitatea de prostituție. O mare parte din sumele de bani obținute astfel de către membrii grupării ajungeau la liderul acesteia care, ulterior, le-a investit în diverse imobile din țară și din străinătate”, mai spun anchetatorii.

Procurorii DIICOT mai arată că liderul grupării obișnuia să perceapă victimelor taxe de protecție pentru desfășurarea unor activități licite și ilicite, „locotenenții săi” recurgând, deseori, la șantaj pentru colectarea acestora. Taxele erau colectate cu ocazia unor petreceri organizate de către acesta.

18 persoane au fost ridicate în urma descinderilor, acestea fiind conduse la sediul DIICOT Craiova, în vederea audierii. Printre acestea nu se află nicio persoană din județul Olt. Însă, potrivit jurnaliștilor Adevărul Craiova, printre cei care vor da explicații cu privire la acuzațiile aduse s-ar afla Alex Bodi, fostul soț al Biancăi Drăgușanu, interlopul sibian Adrian Tâmplaru fiind se pare liderul grupării specializate în traficul de persoane și proxenetism.

Acțiunea procurorilor a beneficiat de sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și al luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al Poliției Române. Totodată, la percheziții au mai participat polițiști de la combaterea criminalității organizate din Brașov, Olt, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Giurgiu, mascații de la inspectoratele de poliție județene Dolj, Olt și Giurgiu, precum şi jandarmi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<