14.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Amenzi de peste 150.000 de lei pentru nerespectarea restricțiilor de limitare a răspândirii SARS-CoV-2

- Advertisement -

Pe fondul numărului mare de cazuri înregistrate în județul Olt, polițiștii, jandarmii, pompierii, polițiștii locali și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, sub autoitatea Prefecturii, au desfășurat, în weekend controale ample cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind limitarea răspândirii COVID-19. În jur de 2.500 de persoane și 400 de obiective sau locații au fost verificate, fiind aplicate peste 600 de amenzi de peste 150.000 de lei, cele mai multe pentru nepurtarea măștii de protecție.

Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, a declarat că în timpul acțiunilor au fost verificate documentele justificative necesare deplasării persoanelor în afara locuinței, în intervalul orar 23:00 – 05:00, precum și portul măștii de protecție în toate spațiile publice închise sau deschise. De asemenea, în colaborare cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, s-a controlat legalitatea efectuării transportului de marfă și persoane.

În perioada 13 – 15 noiembrie, au fost verificate aproximativ 2.500 de persoane și 400 de obiective sau locații, cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse, iar pentru abaterile constatate s-au aplicat peste 600 de sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora depășind suma de 150.000 de lei. Cele mai multe dintre acestea au fost date pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală. În acest weekend, în urma neregulilor găsite, și polițiștii rutieri au aplicat 278 de amenzi, în valoare totală de 84.000. Totodată, au fost reținute 27 de permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce și au fost retrase 11 certificate de înmatriculare.

Autoritățile reamintesc faptul că în conformitate cu prevederile HG 935 din 2020, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00 – 05:00 este restricționată, cu unele excepții, pentru motive justificate, în care persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor.

Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Prin excepție, se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

„Scopul poliţiştilor nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a determina toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare şi prevederilor legale pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, însă nu vor fi tolerate abateri de la normele legale. Facem apel la cetăţeni să păstreze distanţarea fizică, să poarte masca de protecţie, să nu se expună la riscuri. Totodată, persoanele care se deplasează în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00 – 05:00, pentru motive justificate, sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil”, a mai spus reprezentantul IPJ Olt.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți