Coronavirus în Olt. Autoritățile au stabilit că nu se impune carantinarea zonală în comunele Oporelu și Perieți

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a analizat luni situaţia epidemiologică din localităţile Oporelu şi Perieţi, unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile depăşeşte pragul de 6 la mia de locuitori, respectiv la Oporelu este de 7,63, iar la Perieți de 7,14 cazuri COVID-19 la 1.000 de persoane. În calitatea sa de preşedinte al comitetului, prefectul de Olt Florin Homorean a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Olt, încă de sâmbătă, realizarea evaluării riscului răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 în cele două localităţi, în vederea instituirii măsurii de carantinare zonală potrivit prevederilor legale. După analiza efectuată, specialiștii în sănătate publică din județ au decis că acest lucru nu se impune.

„În urma evaluării efectuate, Direcţia de Sănătate Publică Olt a constatat că în cele două comune nu există o transmitere comunitară a noului Coronavirus – în Oporelu din cele nouă cazuri active, opt sunt concentrate în două focare familiale, iar în Perieţi, din cele 12 cazuri active, nouă sunt concentrate în două focare familiale, fapt pentru care nu se impune măsura carantinării zonale”, transmite Prefectura Olt printr-un comunicat de presă.

În aceste localităţi, pe lângă măsurile pentru prevenirea şi combaterea răspândirii pandemiei COVID-19, menţionate deja de autorități, se vor adopta şi următoarele măsuri: intensificarea acţiunilor de verificare a respectării măsurilor de izolare/carantinare la domiciliu, desfăşurate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt; intensificarea acţiunilor de urmărire a respectării măsurilor de siguranţă sanitară de către cetăţeni, cât şi de către instituţiile publice şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în cele două localităţi, acţiuni desfăşurate de către toate autorităţile/instituţiile cu atribuţii în acest sens; intensificarea activităţilor de conştientizare a populaţiei cu privire la rata de infectare, desfăşurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt.

CJSU Olt monitorizează evoluţia epidemiologică în comunele Oporelu și Perieți, iar în funcţie de incidenţa cumulată în ultimele două săptămâni va solicita DSP Olt reevaluarea riscului de răspândire a noului Coronavirus.

Noi decizii cu privire la trei localități

În ședința CJSU Olt de luni a fost adoptată hotărârea 56 cu privire la introducerea de restricții în vederea combaterii și prevenirii răspândirii infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 în județ. Potrivit datelor specialiștilor DSP, localitățile din Olt unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori: Perieţi – 7,14 şi Slătioara – 5,09, în această localitate rata crescând în doar câteva ore cu aproape un caz COVID-19.

Pentru aceste localităţi se aplică, începând de marți, 17 noiembrie, pentru o perioadă de 14 zile, pe lângă măsurile prevăzute de anexele 2 și 3 din HG 967 din 12 noiembrie, și următoarele măsuri specifice ratei de incidență: activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă; activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități; desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă; activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă. Pentru operatorii economici prevăzuți punctele 1 și 2 se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

În comuna Brebeni, unde rata de infectare cumulată a cazurilor în ultimele două săptămâni este de 1,48 la mia de locuitori, se aplică, începând de luni, 16 noiembrie, măsurile prevăzute de articolul 2 din hotărârea 55 din 11 noiembrie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt. Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt pot fi consultate și pe site-ul Instituției Prefectului-Județul Olt: https://ot.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<