2.3 C
Slatina
sâmbătă,9 decembrie,2023

Ultimele Articole

Peste o sută de ordine de protecție, emise în primele nouă luni ale anului. Victimele violenței domestice, sprijinite printr-o aplicație

- Advertisement -

Inspectoratul de Poliție Județean Olt transmite că de la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii septembrie au fost emise peste o sută de ordine de protecție provizorii și, potrivit statisticilor, numărul lor a fost mai mare față de al celor emise în aceeași perioadă a anului 2019. Iar pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice, din luna mai 2020 a fost lansată și aplicația Bright Sky RO, în primele luni de la lanasare fiind deja descărcată de aproape 2.000 de persoane.  

Potrivit unui comunicat remis de IPJ Olt, instrumentul digital gratuit Bright Sky RO a fost lansat în luna mai a acestui an și vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri.

„Aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Bright Sky RO este disponibilă în AppStore și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară. De la lansare, aplicația Bright Sky România a fost descărcată pe aproximativ 2.000 de terminale, având în acest moment peste 1.000 de utilizatori activi. Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului”, se arată în comunicat.

La nivel internațional se apreciază că 30% dintre femei experimentează o formă de violență domestică cel puțin o dată de parcursul vieții. Dintre acestea, mai puțin de 40% caută ajutor pentru a ieși din relația abuzivă, adresându-se în general prietenilor și familiei și, în puține cazuri, solicitând sprijinul poliției. Lansarea aplicației Bright Sky RO a fost cu atât mai necesară cu cât s-a suprapus contextului pandemic COVID-19. Datele organizației UN Women menționează că majoritatea țărilor au raportat creșteri ale cazurilor de violență cauzate de izolare, teama de boală sau nesiguranță financiară.

De aceea, și reprezentanții Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității al IPJ Olt îndrumă victimele violenței domestice din județ să acceseze aplicația, care vine în sprijinul lor.

„La nivelul județului nostru, în primele nouă luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de «lovire sau alte violențe» – 60%, urmate de «abandonul de familie» – 20,27%. Dintre acestea, 61% de fapte au fost sesizate în mediul rural”, transmite IPJ.

Sursa citată mai arată că în perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul Olt au fost emise 111 ordine de protecție provizorii, față de 73 de ordine emise în aceeași perioadă a anului trecut.   

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți