10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

REPORTAJ. Doliu și deznădejde la Potcoava. Oamenii vorbesc cu lacrimi în ochi despre medicul de familie răpus de virus

- Advertisement -

Coronavirusul a adus doliu și disperare la Potcoava, în județul Olt. Virusul a ucis doctorița care a îngrijit orașul vreme de treizeci de ani. Celălalt medic este infectat și spitalizat, iar asistenta s-a izolat la domiciliu, conform procedurilor sanitare. Nici comunitatea n-a scăpat ieftin. Patru localnici au decedat până acum, după ce s-au infectat cu coronavirus. Autoritățile locale încearcă să aducă urgent un medic, dar nu-și fac mari speranțe. De doi ani, orașul are un loc vacant de medic care n-a fost solicitat de nimeni. Din cauza asta, localnicii rămași fără medic li se recomandă să caute ajutor în localitățile învecinate.

De două zile și două nopți, la ușa dispensarului e doliu. Doctorița care a îngrijit generații întregi, aici, în Potcoava, vreme de trei decenii, s-a infectat cu COVID și-a murit. Avea 65 de ani. Pacienții i-au pus doliu peste tăblița de la dispensar. Au aprins zeci de candele și i-au adus crizanteme. De când a venit năpasta asta-n oraș și s-a infectat și cealaltă doctoriță e multă îngrijorare și multă tristețe.

– Aoleu… Când am auzit… Doamne… Doamne, doamne. Ne-a părut foarte rău. Ne pare foarte rău! Ce să mai facem? Asta ne e viața. Ne lecuia, ne lua tensiunea, ne consulta. Era doctor bun! Degeaba că nu mai e! Aia este…

– O doctoriță foarte bună! Foarte bună! 

– Era o doctoră bună… Și ne pare rău de ea cum nu se mai poate! Rău ne pare! Dumnezeu s-o ierte! Stăm izolați în curte! Nu mai ieșim! Nu mai ieșim… Nu murim noi de foame…

– Durere! După ce că eram noi amărâți, a venit și treaba asta! O cunoșteam de ani de zile. Medicul de familie!

– Regretăm! Regretăm!

– Enorm, nu așa! E greu să mai găsim o doctoră ca ea!

– E rău, mamă, fără medic! Ce doctor am avut… Foarte cuminte, foarte bună! Ce frumos vorbea…

– Și acum ce faceți?

– Trebuie să ne aduceți doctor! Doctor, doctoră… Ce aveți, mamă!

– Ce facem noi fără medic, aici? Ziceți dumneavoastră! E copii, se întâmplă vreo urgență cu copilul ce faci? Până la Slatina… se întâmplă…

– E departe până la Slatina?

– Vreo 30 de kilometri! Ce să facem noi fără medic aici? Ne trebuie medic, neapărat. Oricum, trebuia să fie și zi și noapte deschis, că-i oraș.

În acte, Pocoava e oraș de 16 ani. Are patru sate, destule capre, ulițe de pământ, vreo cinci mii și ceva de suflete și destulă suferință provocată de COVID.

– Au murit doi băieți și două fete, două neveste! A murit un bărbat la 51 de ani, unul la 59…

– Păi doi bărbați și două femei!

– La 63… Și una bătrână.

– E rău! Dar, uite, boala asta e rea! Doar Dumnezeu mai poate opri ce e pe omenire! E pe planetă, nu numai la noi. E greu.

Autoritățile locale fac demersuri disperate să aducă un medic în oraș, măcar provizoriu. N-au însă mari speranțe! Medicii nu sunt atrași să lucreze în Potcoava. De doi ani, primăria are un post vacant de medic de familie. Nimeni n-a fost interesat să-l ocupe.

Acum au două locuri libere și situația-i gravă! Din cauza asta, primarul le recomandă celor care i-au fost pacienți defunctei doctorițe să-și găsească alt medic în localitățile învecinate.

Sursa: Digi24.ro – Reporter Cătălin FIROIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți