În lipsa unui vaccin împotriva infecției COVID-19, oltenii continuă să se vaccineze în continuare împotriva gripei sezoniere, ale cărei simptome sunt asemănătoare cu virusul SARS-CoV-2. Iar până în prezent, de la începutul sezonului rece, s-au vaccinat antigripal.

Potrivit datelor transmise de specialiștii Direcției de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a trimis județului Olt, în patru tranșe, 33.220 de doze de vaccin gripal. Iar până acum au fost imunizați 29.820 de olteni. În continuare, în stocul DSP – Depozitul Antiepidemiologic, dar și la medicii de familie din teritoriu mai sunt 3.600 de doze.

Care sunt persoanele cărora le este recomandată vaccinarea

Ca și în celelalte sezoane reci, sunt șase grupe populaționale considerate de risc și pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală.

Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 de ani în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane.

Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 de luni.

Gravide.

Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații.

Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt.

Toate persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

Pentru limitarea răspândirii infecțiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă: evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave; purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea bolilor respiratorii; folosirea batistei de unica utilizare; respectarea măsurilor de igienă individuală – spalărea pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie; respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe; evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor; adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului; menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate; evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

Specialiștii în sănătate publică din județ mai spun că cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<