10.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Când am putea scăpa de Covid în România. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare

- Advertisement -

Campania de vaccinare anti-Covid în România s-ar putea încheia la mijlocul verii anului viitor, când un procent de 60-70% din populație ar trebui să fie imunizat contra infecției cu coronavirus, potrivit coordonatorului campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță. Acesta a explicat la Digi24 când va putea fi vaccinată populația generală și în ce condiții.

“În momentul în care va exista platforma unică de programare în vederea vaccinării, simpla intenție a oricărei persoane de a se lista pe acea platformă de programare reprezintă dovada că acea persoană dorește să se vaccineze.

Estimăm undeva la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, practic la sfârșit de martie, început de aprilie vaccinarea va putea fi făcută populației generale, ultima etapă a campaniei de vaccinare.

Toate aceste etape se pot suprapune într-un anumit moment, dacă tipurile de vaccinuri aprobate vor asigura nevoia pe care noi o vom avea la un moment dat în România, și anume, dacă disponibilitatea vaccinurilor va acoperi toate nevoile pe care le avem, aceste etape de vaccinare se pot derula în paralel”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, joi seara, la Digi24.

Vaccinarea anti-Covid nu poate fi făcută în cabinetele medicilor de familie

Campania de vaccinare anti-Covid nu va putea fi derulată în cabinetele medicilor de familie, deoarece nu au capacitatea necesară.

“Desfășurarea efectivă a activității de vaccinare va avea loc la nivelul centrelor de vaccinare. Nu intenționăm, cel puțin la momentul actual, să derulăm activitate de vaccinare la nivelul cabinetului de medicină de familie, pentru că activitatea pe care noi o propunem este una extrem de intensă.

Vorbim de circa 250 de persoane vaccinate într-o zi.

Este extrem de complicat ca la nivelul unui cabinet de medicină de familie, pe lângă consultațiile obișnuite, pe lângă monitorizarea persoanelor pe care le au medicii de familie în evidență să mai efectueze și această vaccinare care nu va fi un proces foarte simplu”, a precizat Gheorghiță.

Ce presupune vaccinarea anti-Covid

Acesta a mai explicat cum se va derula procesul efectiv pe lângă injectarea serului împotriva coronavirusului.

“Este un proces destul de elaborat, în care fiecare persoană trebuie supusă unui triaj epidemiologic, un examen clinic, insistat pe identificarea contraindicaților de moment sau definitive pentru efectuarea vaccinării.

Trebuie să fie echipe destinate pentru administrarea propriu-zisă a vaccinului.

Ulterior, există perioada de supraveghere post-vaccinală. Aceste lucruri nu se pot face într-un cabinet de medicină de familie unde există o singură echipă vaccinatoare, pentru că perioada de timp alocată se va întinde pe o perioadă foarte mare.

Noi ne dorim ca până la mijlocul anului viitor să asigurăm vaccinarea unui număr important din populație, ca să atingem acest procent de 60-70% de imunizare colectivă, pentru a încheia activitatea de vaccinare”, a declarat coordonatorul campaniei de imunizare.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți