11.2 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Societăți din județ, amendate cu peste 100.000 de lei pentru muncă la negru

- Advertisement -

Patru angajatori cu puncte de lucru în județul Olt au fost amendați drastic de inspectorii de muncă care luna trecută i-au controlat și au constatat că au angajați la negru. Șase persoane fără contract de muncă au fost găsite de Inspecția Muncii, iar firmele au prinzi în total amenzi de peste 100.000 de lei pentru muncă la negru.

Cătălin FIRCOIU

Bogdan Țucă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, a declarat că unul dintre muncitorii la negru a fost găsit la o societate de reparații și întreținere auto din municipiul Slatina. Acesta, deși avea încheiat contract cu timp parțial de lucru, a fost găsit la serviciu în afara orelor de program, iar firma a fost amendată cu 10.000 de lei. Un alt angajator din Pitești, cu punct de lucru în comuna Schitu Greci și domeniu de activitate cultivare cereale, a primit o sancțiune contravențională de 60.000 de lei pentru că avea trei angajați fără contract, o firmă din Teleorman cu obiect de activitate lucrări construcții, cu punct de lucru în comuna Izbiceni, a fost amendată cu 20.000 de lei pentru un muncitor la negru, iar o societate de comerț din comuna Vâlcele a fost sancționată tot cu 20.000 de lei după ce a fost prinsă cu un angajat care presta muncă nedeclarată. În toral, cei patru angenți economici au fost amendați cu 110.000 de lei.

În luna noiembrie 2020, inspectorii de muncă olteni au efectuat nu mai puțin de 233 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, iar domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În urma controalelor efectuate, s-au identificat 307 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 183 sancțiuni contravenționale, din care 168 de avertismente și 15 amenzi, în valoare totală de 142.000 lei, cele mai mari fiind date pentru muncă la negru.

Iar cele mai frecvente deficiențe de Inspecția Muncii în timpul verificărilor efectuate la angajatori au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise a măștilor de protecție de către muncitori; neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS-CoV-2.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți