15.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Inspectorii veterinari din Olt, verificări la agenții economici înainte de sărbători. Condițiile de igienă, în vizorul DSVSA

- Advertisement -

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, inspectorii Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt au intensificat controalele în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman.

Potrivit unui comunicat remis de DSVSA, obiectivele controlate sunt pieţele agro-alimentare; abatoarele şi unităţile de tranşare a cărnii; unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării n.r.); unităţile de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării/patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie; unităţile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.  

„În cadrul acestor controale se verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, pește, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructi n.r.), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final. În plus față de anii anteriori, verificările din preajma sărbătorilor urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a vizitatorilor aflați în unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor și echipamentelor care sunt în unitatea respective”, se mai arată în comunicat.

Consumatorii sunt informați și cu privire la măsurile sanitare veterinare necesare pentru evitarea apariţiei unor îmbolnăviri, respectiv: se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii. Este interzisă vânzarea porcilor vii la persoane neautorizate, în alte locuri neaprobate sanitar veterinar!

Porcii, sacrificați și vânduți doar din abatoare

DSVSA Olt anunță că sacrificarea porcilor în scopul comerciălizarii se realizează numai în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine: „Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar”.

Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlului sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave.

„În cazul, în care proprietarul de animale constată, înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.) sau/și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc, se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice  pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea diagnosticului diferenţial. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii”, se mai arată în comunicat.

Sursa citată mai precizează solicitarea vizitei medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului: dacă se observă modificări ale starii de sănătate a animalului înainte de sacrificare; îndrumare privind probele ce trebuie luate după sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol. „Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și DSVSA este între 25 de lei (trichineloscopie directă) și 90,44 de lei (digestie artificială) pentru probe provenite de la zece porci. Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medical veterinar confirmarea că la examenul pentru trichinella spiralis rezultatul este negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți. Efectuarea examenului trichineloscopic se poat solicita la circumscripțiile sanitare vetrinare și pentru siguranța alimentelor oficiale aflate în incinta piețelor agroalimentare autorizate din județul Olt”, mai spun inspectorii sanitar veterinari.

Carnea de porc, testată în cinci mari locații

În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică prin consumul de came de porc, care nu a fost testată pentru identificarea trichinelozei, DSVSA Olt anunță că acest examen se poate efectua în urmatoarele locaţii: CSVSAO Slatina – în incinta Pieţei Agroalimentare Zahana şi Pieţei Agroalimentare Frații Buzești; CSVSAO Balș –  în incinta Pieţei Agroalimentare; CSVSAO Caracal – vizavi de Piaţa Agroalimentară; CSVSAO Corabia și CSVSAO Drăgănești Olt. De asemenea, cetăţenii se pot adresa, pentru efectuarea examenului trichineloscopic direct şi la medicii veterinari de liberă practică din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru, în cadrul celor 85 de circumscripţii de asistenţă sanitară veterinară.

„Informăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea trichinelozei n.r.). Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Cumpărati produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor”, mai spun angajații DSVSA.

În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefoanele 0372.735.838; fax 0249.416.726 –  DSVSA Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți