Polițiștii din cadrul inspectoratului de Poliție Județean Olt vor acționa și în minivacanța de Anul Nou în tot județul, pentru a menține ordinea și siguranța publică, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, precum și pentru siguranța și fluența traficului rutier. Astfel, în perioada 31 decembrie 2020 – 3 ianuarie 2021, peste 200 de polițiști, ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, acțiuni speciale, vor acționa zilnic în dispozitivele de ordine și siguranță publică.
Cătălin FIRCOIU
La datorie, alături de polițiști, vor fi prezenți colegi din Jandarmeria Olt și Poliția Locală, instituție care în prezent este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. „Scopul tuturor activităților noastre îl reprezintă gestionarea corespunzătoare a climatului de ordine şi siguranţă publică, prevenirea și/sau combaterea cu fermitate a oricăror acte de tulburare a ordinii și liniștii publice. De asemenea, polițiștii, împreună cu reprezentanți ai celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, desfășoară activități verificare a respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, se arată într-un comunicat remis de IPJ Olt.
În contextul actual al pandemiei de Coronavirus, autoritățile reamintesc câteva dintre prevederile legale în vigoare, așa cum sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului 1.065 din anul 2020:
- se interzice desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private;
- se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente;
- în interiorul localităţilor se interzic circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri;
- în toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23:00 – 05:00, cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;
„În fiecare zi, polițiști rutieri acționează pe drumurile publice din județ, cu aparatele radar montate pe autospecialele de poliție și cu dispozitivele TruCAM, pentru prevenirea accidentelor și fluidizarea traficului rutier. Pentru a vă petrece timpul liber în siguranță, vă recomandăm să aveți grijă de bunurile personale, să fiți prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător și să fiți atenți la copiii care vă însoțesc. De asemenea, pentru sănătatea și siguranța dumneavoastră, vă rugăm să respectați toate normele de protecție sanitară și să evitați deplasările în locurile publice care nu sunt necesare. Este o perioadă în care, cu toții, forțe de ordine și cetățeni, trebuie, mai mult ca niciodată, să formăm o singură echipă, în lupta împotriva acestui nou virus”, se mai arată în comunicatul Poliției Olt.
Care sunt recomandările polițiștilor pentru șoferi
Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se merge în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
Asigurați-vă că aveți autovehiculul echipat corespunzător pentru iarnă în cazul în care efectuați deplasări în zone cu carosabil umed, alunecos sau acoperit cu zăpadă, având în vedere și evoluția fenomenelor meteorologice specifice perioadei.
Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă, se dovedesc extrem de periculoase.
Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din față, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat această intenție.