11.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

ITM Olt a aplicat amenzi drastice la două societăți unde lucrau angajați la negru

- Advertisement -

Două firme la care au fost găsiți peste 30 de muncitori la negru au fost amendate drastic, în luna decembrie, de angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt. Este vorba despre un restaurant din Slatina, dar și de un agent economic din Craiova, cu punct de lucru la Slatina.

Potrivit lui Bogdan Țucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt, inspectorii de muncă au identificat în total 31 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, respectiv un agent economic din Slatina cu obiect activitate restaurant – două, amenda aplicată fiind de 40.000 de lei, și o societate din Craiova, cu punct lucru Slatina și obiect de activitate fabricare piese – 29 de persoane, amenda dată fiind de 200.000 de lei. Așadar, celor doi angajatori care foloseau muncitorii la negru le-au fost aplicate amenzi în valoare de 240.000 de lei.

Luna trecută, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 142 de controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultura. În urma acestora, s-au identificat 163 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 85 de sancțiuni, din care 79 avertismente și șase amenzi, în valoare totală de 266.500 lei, cele mai mari fiind pentru munca la negru.

Potrivit Inspecției Muncii, cele mai frecvente deficiențe au fost neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție; neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a muncitorilor cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, în decembrie, au fost comunicate ITM Olt și 12 accidente de muncă, soldate cu 12 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți