7.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Înșelătorie cu burse fictive pentru elevi. „Trebuie să te întrebi cum să dai 100 de lei și să obții 3.600”

- Advertisement -

Mai mulți părinți din România au căzut în plasa unor promisiuni mincinoase pe internet. O platformă online promitea burse pentru 25.000 de elevi. Valoarea lor era de 3.600 de lei pe an de elev. Cu o condiție, însă: părinții erau nevoiți să plătească în avans o taxă și să își înscrie datele personale, precum CNP-ul și adresa de domiciliu. Poliția încearcă să dea acum de urma infractorilor.

O bursă de 3.600 de lei pentru elevii care au participat la școala online era promisă părinților care au accesat platforma virtuală româniadezvoltată.ro. Însă, pentru a primi acești bani, doritorii trebuiau mai întâi să achite o taxă de 98 de lei. Mulți au căzut în plasă.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: Nu ar trebui să fii păcălit așa de ușor. Trebuie să îți pui întrebarea cum să dai 100 de lei, 98 de lei, și să obții 3600. E ceva de noaptea minții, fără să cunoști, fără să interacționezi cu acel om față în față. Lucrul elementar pe care trebuia să îl facă – să sune să vadă dacă numărul de telefon există, dacă poate localiza sediul și să confirme, astfeș încât să-și dea seama dacă vorbesc cu un escroc sau cu cineva bine intenționat.

Alarmant este faptul că pentru a se înscrie pe platforma care promitea bursele de mii de lei, ultizatorii erau nevoiți și să folosească informații personale, precum data nașterii, CNP-ul și adresa unde locuiesc.

Iulian Cristache: Dacă mă pot gândi că unii copii au putut fi păcăliți și au depus bani cu speranța că își fac bine, nu pot gândi acest lucru la nivelul părinților. E foarte grav dacă un părinte e păcălit așa ușor!

Pentru ca promisiunea să pară cât mai reală, cei care au conceput programul „Bursa elevului online” au introdus și câteva criterii de eligibilitate. Elevul trebuia să aibă cel puțin media 9 la purtare, să fie cetățean român și să fie înscris la o școală din țară.

Liviu Arsene – specialist în securitate informatică: În czaul de față e dificil pentru un utilizator obișnuit să identifice că e o pagină frauduloasă, pentru că pare convingătoare. Sunt multe referiri la diverse autorități, informația e prezentată că pe o pagină legitimă. Astfel de fraude nu sunt noi, mai ales când exploatează școala de la distanță, programe sociale. Cei care au făcut acest site au investit mult timp pentru a-l face credibil, să fie depistat mai greu și pentru a genera profit mai mult timp.

Ne putem feri, însă, de astfel de înșelătorii, spun specialiștii.

Liviu Arsene: Pentru a nu cădea în plasa tentativelor trebuie să ne transformăm în jurnaliști de investigație – să ne documentăm că există organizația, deci să verificăm dacă e înregistrată la Ministerul Justiției, să verificăm dacă are un istoric în a desfășura astfel de programe. Mai putem verifica data la care a fost înființat site-ul, dacă adresele de contact sunt legitime. Faptul că sunt greșeli gramaticale ar trebui să fie un semnal mare de alarmă.

La începutul acestui an, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a suspendat site-ul, în urma unor sesizări. Prin urmare, platforma a funcționat aproximativ o lună, timp în care oamenii au virat bani către cei care au înființat pagina pe data de 5 decembrie 2020.

Mihai Rotariu – purtător de cuvânt CERT-RO: Pentru a oferi un sentiment de siguranță potențialelor victime, site-ul specifica faptul că aparține unei fundații, dar acea organizație nu se regăsea în registrul național al ONG-urilor.

O tentativă similară de fraudă a avut loc și în luna aprilie a anului trecut. Tot pe o platformă virtuală, elevii de clasa a XII-a erau îndemnați să achite o taxă de 100 de lei pentru a primi în avans subiectele de la BAC.

sursa: Digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți