10.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Jandarmii olteni, la bilanț. Peste 4.500 de amenzi, în cuantum de aproape 1,4 milioane lei, aplicate într-un an

- Advertisement -

Sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt a fost luni gazda evaluării activităţii desfăşurate de inspectorat în anul 2020, participanți la eveniment fiind prefectul de Olt Florin Homorean și şefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne din teritoriu cu care Jandarmeria cooperează sau colaborează. În cadrul activităţii de evaluare, colonelul Tudor Dorel Drejoi, inspectorul şef al IJJ Olt, a prezentat activităţile organizate, misiunile executate şi rezultatele obţinute de instituție anul trecut. De-a lungul anului, s-au aplicat peste 4.500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei, cele mai multe fiind pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de Coronavirus.

Caracteristica perioadei de referinţă din domeniul asigurării ordinii publice a fost reprezentată de actele normative cu caracter special care şi-au produs efectul în perioada stării de urgenţă şi a celei de alertă, restricţiile de  întrunire a persoanelor, de organizare şi desfăşurare a adunarilor publice, impuse în contextul apariţiei pandemiei COVID-19 şi a evoluţiei acesteia.

În primul rând, jandarmii olteni au participat la organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, la solicitarea Poliției, în zona pieţelor, târgurilor, localurilor de alimentaţie publică, precum şi în zone cu risc criminogen, fiind  executate misiuni de patrulare în sistem integrat, constituind 17.156 patrule mixte alcătuite dintr-un poliţist și un jandarm şi 3.220 patrule de jandarmi în mediul urban şi rural. Jandarmii au executat 451 acţiuni în cooperare cu instituţiile partenere pe diverse domenii de competență şi patru exerciţii tactice în scopul perfecţionării modului de acţiune în diferite situaţii. Iar în contextul epidemiologic actual, având în vedere măsurile dispuse la nivel naţional pe linia prevenirii şi combaterii infecţiilor cu COVID-19, oamenii legii au limitat activitățile de pregătire colectivă.

„În perioada analizată, au fost constatate 577 fapte de natură penală, din care 118 constatate in misiuni proprii şi 459 în comun cu poliţia, fiind identificaţi 578 autori. Activităţile specifice desfăşurate pentru combaterea faptelor de natură contravenţională, s-au concretizat în aplicarea unui număr de 4.503 sancţiuni în valoare de 1.361.800 lei, din care 2.504 sunt pentru încalcări ale Legii 55 pe 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei și 1.350 sunt prevăzute de Legea 61 din 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. S-au desfăşurat și 246 acţiuni atât pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, cât și pe linia protecţiei şi promovării drepturilor omului”, a declarat Dorel Drejoi, inspectorul șef al Jandarmeriei Olt.

În anul 2020, jandarmii olteni au primit pentru a pune în executare 378 mandate de aducere, din care 202 au fost executate prin prezentarea persoanelor. Desfăşurarea activităţilor de verificare operativă în bazele de date, la solicitarea elementelor de dispozitiv, în vederea stabilirii identităţii şi a stării de legalitate a 1.746 persoane, primirea, înregistrarea şi intervenţia la 7.470 apeluri prin serviciul de urgență 112, monitorizarea a 152 transporturi cu caracter special şi a 504 transporturi de valori care au tranzitat județul Olt.

Pentru  îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu și rezultate foarte bune obţinute în 2020, cadrelor militare din cadrul IJJ le-au fost acordate 305 recompense, constând în mulţumiri, felicitări, citarea prin ordin, înaintări în grad înainte de termen și majorări salariale. Însă, ca urmare a abaterilor disciplinare, patru jandarmi olteni au fost sancţionați disciplinar.

Totodată, la nivelul Jandarmeriei Olt, a continuat procesul de reînnoire al parcului auto, fiind preluate de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române 11 autovehicule, respectiv șase Dacia Duster și cinci Dacia Logan, iar prin comodat de la Consiliul Județean Olt, prin proiectul european „Investiții comune în  domeniul situațiilor de urgență” trei ATV-uri.

„Situaţia operativă din zona de responsabilitate a inspectoratului a fost bine gestionată, în scopul prevenirii oricăror acţiuni cu incidenţă asupra climatului de ordine şi siguranţă publică sau care ar pune în pericol securitatea obiectivelor, bunurilor sau valorilor aflate în competenţa instituţiei, precum și pentru asigurarea sănătății populatiei în contextul pandemiei de COVID-19. De asemenea, apreciem ca fiind foarte bune relaţiile de cooperare şi colaborare cu structurile din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, administraţia publică locală, cu societatea civilă şi cu mass-media, relaţii care suntem siguri că vor menţinute cel puţin la acelaşi nivel”, a conchis comandantul IJJ Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți