14.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Pașaport de vaccinare versus certificat de vaccinare. Care este diferența dintre ele

- Advertisement -

Cu gândul la vacanțele de anul acesta, ideea unui certificat sau pașaport de vaccinare anti-Covid naște controverse. Un astfel de document ar reprezenta o asigurare că vacanțele noastre vor fi sigure, spun unele voci. Altele vorbesc despre o îngrădire a drepturilor omului. Între timp, Uniunea Europeană ia în calcul emiterea unor certificate de vaccinare, context în care trebuie făcută distincția între acestea și un eventual pașaport pentru vaccinare.

Miniștrii pentru afaceri europene ai celor 27 de state membre au început ieri discuțiile pe această temă. Subiectul va fi și joi pe agenda liderilor europeni, care se reunesc prin videoconferință. Executivul european lucrează la asigurarea colectării electronice a datelor legate de vaccinare într-un formular comun.

Între pașaportul de vaccinare și certificatul de vaccinare sunt însă diferențe, iar despre acestea a vorbit la Digi24 Cristi Pitulice, consultant în turism.

Pașaportul ar însemna uniformizarea tuturor cetățenilor cel puțin la nivel european, dacă nu mondial în ceea ce privește crearea unei baze de date unice la nivel global cu vaccinarea anti-Covid. Din perspectiva liderilor europeni și a ONU, s-ar încălca însă despre drepturile omului, acelea de a păstra informațiile personale, cele din domeniul sănătății, la tine acasă.

Însă, pe de altă parte, aceste adeverințe (certificate) se emit de fiecare stat în parte într-o formă organizată, specifică fiecărui stat în parte, și poate fi prezentată la destinație sau la îmbarcarea în avion de către orice cetățean, cel puțin la nivelul UE.

Este diferență foarte mare între ele. Noi avem acea adeverință prin care ne-am vaccinat pe care o prezentăm fără probleme. Înainte prezentam testul PCR negativ„, a spus consultantul în turism.

2021 va arăta mult mai bine decât în 2020, cel puțin din punct de vedere al circulației turistice la nivel european, potrivit acestuia: „În urmă cu câteva zile au fost discuții când ar putea reveni circulația turistică la nivel european în Europa. Orizontul de timp e că vom putea călători fără restricții din iunie 2021.

Vacanța de vară din 2021 ar fi în parametri cât de cât normali.

Însă nu vom scăpa de mască, cel puțin în călătoriile de la nivelul UE”.

Grecia a propus un cerrtificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a ușura călătoriile devastate de pandemie. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber și a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene, a relatat Euractiv.  „Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

Președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a explicat la Digi24 că, la nivelul Uniunii Europene, există o directivă privind dreptul la liberă circulație și ședere în UE prin care este prevăzută și situația de excepție prin care se pot impune restricții de la aceste drepturi, pentru a se proteja sănătatea publică. Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare, a spus acesta.

sursa: Digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți