10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Zece lei pe lună, bursă socială pentru elevii săraci dintr-o comună din Olt

- Advertisement -

România are cea mai mare rată a abandonului școlar din Uniunea Europeană. Deși sunt specificate în legislație, bursele sociale se acordă doar în 6% dintre localitățile țării. Cuantumul este stabilit de consilierii fiecărui oraș sau comună în parte. La Bucinișu, în Olt, fiecare copil nevoiaș a primit lunar, până în 2019, inclusiv, cât pentru patru covrigi cu sare: 6 lei, fix! În decembrie anul trecut, primăria locală le-a mai dat pentru vreo doi covrigi și ceva, iar bursa socială a ajuns cât nota maximă: zece! Zece… lei!

Bucinișu, Olt, Uniunea Europeană. Un loc amorțit din Oltenia, unde speranța e doar nume de stradă și cam atât. Sunt vreo două mii și ceva de suflete în actele ultimului recensământ, dar în comună mai sunt, probabil, jumătate. Unii au emigrat, alții au murit. Copii de școală mai sunt vreo sută și șaizeci. 50 dintre ei cresc în familii sărmane, care fac greu bănuții de trai și-i drămuiesc de la zi, la zi. Pentru acești elevi nevoiași, țara a parafat, cu ani în urmă, lege clară: să fie ajutați de autoritatea locală cu burse sociale care să le ușureze viața și să-i ambiționeze să nu-și abandoneze studiile. Până în noiembrie, trecut, fiecare elev sărac din Bucinișu a primit lunar câte… 6 lei. 36… pe semestru, 72, pe an! Din decembrie, primăria a mai plusat cu 4 lei.

„Ce poți să faci cu 10 lei? Nimic!”

Reporter: Câte burse ați dat în decembrie?
– 50!
Reporter: De câți lei?
– Păi în funcție de… Zece, zece…
Reporter: Sunt note, sau… ?
– Sunt zece lei! Că-i cuantumul. Și la final e suma. S-au acordat la finalul anului.
Reporter: Parcă sunt note! Așa arată!
– Ar trebui să fie!
Reporter: Deci nu sunt note, sunt burse! De la 6 lei ați crescut la 10 lei!?
– De la 6 lei am crescut la 10 lei!

Bărbat: E puțin! Trebuie mai mult. Nu li se ajunge. Nu au ce face. Sunt bani puțini.
Reporter: Ce poți face cu zece lei?
Bărbat: Ce să faci cu zece lei?
Reporter: Zece lei pe lună!
Bărbat: Nu poți, domne! Nu se poate face nimic.

Printre beneficiarii celor 10 lei pe lună e și elevul Dănuț. L-am găsit cu bunica sa prin curtea casei. Am vorbit cu amândoi. Și i-am întrebat ce pot cumpăra cu zece lei.

„Înseamnă extrem de puțin, dar atât putem!”

Bunica: Ce să însemne? Puțin!
Reporter: Ce-și poate lua un copil de 6 lei, 10 lei?
Bunica: Ce să poată? Mai nimic…

Reporter: Ce poți să-ți cumperi de zece lei?
Dănuț: Dulciuri?
Reporter: Câte dulciuri?
Dănuț: Nu știu!
Reporter: Câte dulciuri îți cumperi de zece lei?
Dănuț: Păi la un leu pot să-mi iau…
Reporter: Ce-ți iei de un leu?
Dănuț: De ăștia… biscuiți!
Reporter: De un leu îți iei biscuiți, nu?
Dănuț: Da!
Reporter: Un pachet?
Dănuț: Da! Sau două… Nu știu…

De la echivalentul a șase pachete de biscuiți, bursa elevilor nevoiași din Bucinișu a ajuns la… zece pachete. Ori… șase covrigi și-o franzelă mică. Majorarea i se datorează directorului școlii, care este și consilier local.

Gavril Pălcău, director școala Bucinișu, Olt: Facem ceea ce putem. Înseamnă extrem de puțin, dar atât putem, atât acordăm din Consiliul Local. Zece lei pentru un copil înseamnă extrem de puțin. Nu mă întrebați că…
Reporter: Cum facem ca în țara pensiilor speciale, copiii nevoiași să trăiască mai bine?
Gavril Pălcău: E o întrebare grea, pe care dumneavoastră mi-o puneți mie. Eu vă pot răspunde, dar nu pot face nimic din acest punct de vedere. Deciziile sunt mai sus. Copiii, într-adevăr, au burse de 6-10 lei, iar pensiile speciale sunt de sute de mii de lei.

Deși există lege, în alte locuri autoritățile nu dau nimic

Statistic, chiar și cu cei doar 10 lei primiți lunar de la primărie, micuții olteni nevoiași din Bucinișu sunt mai bogați decât alți elevi din țară. Așa cum arată studiul realizat de Societatea Academică Română și de Avocatul Poporului, 94% din orașele și comunele României nu acordă niciun fel de burse. Și ar mai fi ceva: nici bogații nu prea au grija bursei sociale! Conform Asociației Elevilor din București, deși are un buget anual de peste două miliarde de lei, Primăria Sectorului 1, cea mai bogată din țară, a tăiat bursa socială! De la 300 de lei, anul trecut, a ajuns la 150 de lei, în prezent.

Sursa: Digi24.ro (Reporter: C. Firoiu / Operator: S. Oțelea)

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți