4.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Bilanț ISU Olt: Peste 12.200 de intervenții pentru pompieri, doar în 2020

- Advertisement -

Sala de videoconferințe a Prefecturii Olt a găzduit marți ședința de evaluare a activităților desfășurate, anul trecut, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt. Într-un an în care ne-am confruntat cu pandemia COVID-19, pompierii olteni au avut parte doar anul trecut de peste 12.200 de intervenții, o parte importantă a activității ISU fiind reprezentată de tot ceea ce a însemnat dotări din punct de vedere logistic, iar unul dintre proiectele demarcate în acest sens este construirea unei subunități de pompieri, dar și a unei substații de ambulanță în comuna Dobroteasa, valoarea acestor investiții fiind de peste 7,5 milioane de lei.    

Activitatea de prezentare a bilanțului ISU Olt s-a desfășurat în format restrâns, adaptat contextului actual, alături de colonelul Adrian Tănase, inspectorul șef, participând și ceilalți reprezentanți ai structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență de la nivelul județului, unul dintre cei mai importanți fiind prefectul Florin Homorean.

Concret, în ceea ce priveşte situaţia operativă, ISU Olt a fost solicitat în anul 2020 să intervină la un număr de 12.211 evenimente. Pe tipuri de riscuri, au fost 949 de incendii, 138 intervenții pentru asistență persoane, 4.986 intervenții ajutor medical de urgență, 2.883 alte situații de urgență, 45 salvări animale, 75 intervenții pentru protecția mediului, 70 intervenții de asigurare-supraveghere, 2.795 de misiuni pentru protecția comunităților și nouă exerciții tactice. Pompierii au avut parte și de 261 de deplasări fără intervenții, alarme false.

Au fost cu peste 27% de intervenții mai multe anul trecut, față de 2019. „Din totalul evenimentelor, cinci intervenţii au fost în județul Dolj şi o intervenţie pe teritoriul județului Vâlcea. Constatăm o creştere procentuală de 27,37% faţă de anul 2019, în care s-a intervenit la 9.587 de evenimente. Raportat la  domeniul de activitate, 112 incendii s-au produs la gospodării, anexe, bunuri ale populației,  236  incendii la domeniul public al statului, 43 incendii la domeniul privat român şi străin, iar 558 incendii s-au produs la vegetaţia uscată, mirişti etc.”, se arată în evaluarea activității ISU Olt.

Dintre principalele cauze care au dus la favorizarea incendiilor produse în 2020 enumerăm: acţiune intenţionată – 23, mijloace de încălzire – 16, instalații electrice defecte – 118, foc deschis în spații deschise – 85, coș, burlan de fum defect – 49, aparate electrice sub tensiune – 12. Pe timpul acţiunilor de intervenţie au fost salvate 51 de persoane, respectiv 33 de adulţi şi 18 copii.

Echipajele SMURD au avut parte de cele mai multe misiuni anul trecut, participând la 4.986 de intervenţii, din care 4.908 de prim ajutor calificat şi 78 intervenţii la descarcerare. În urma acestora, au fost asistate medical 6969 persoane din care 6.660 adulţi şi 309 copii.

Totodată, pe parcursul anului 2020, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat la 281 de intervenţii, din care 218 au fost în cooperare cu serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, iar la 63 singure.

Potrivit bilanțului ISU, activitatea logistică a avut ca obiectiv primordial asigurarea materială a structurii, concomitent cu gestionarea  legală a resurselor avute la dispoziţie. Astfel, prin corelarea optimă a actului decizional şi modalităţile de finalizare a acestuia, s-au asigurat, în limita fondurilor alocate, atât mijloacele tehnice necesare îndeplinirii misiunilor specifice, cât şi condiţiile de  echipare, cazare a efectivelor şi depozitare a tehnicii de intervenţie.

Anul trecut, în parcul auto al pompierilor olteni au ajuns, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, o autospecială pentru descarcerare, un autoturism Dacia Duster, un autocamion cu sistem hidraulic de încărcare-descărcare și un container logistic al intervenției cu echipamente individuale de protecție. În 2020, s-a semnat contractul şi a început execuţia lucrării pentru obiectivul de investiții „Construire subunitate de intervenție în situații de urgență și subunitate de ambulanță în comuna Dobroteasa”, valoarea investiției fiind de 7.516.799,05 lei. „În prezent, cererea de finanțare pentru obiectivul de investiții «Reabilitare termică şi energetică Clădire Administrativă 48-106-01 – Detaşament de Pompieri Caracal», este aprobată, a fost semnat contractul de finanțare, cod SMIS:126943, a fost alocat bugetul proiectului şi a fost aprobată «fişa proiectului», au fost achiziționate serviciile de publicitate, serviciile de achiziție expert tehnic și expert financiar, urmând a fi desfășurată procedura simplificată de achiziție contract de lucrări «Reabilitare termică şi energetică Clădire Administrativă 48-106-01»”, se mai arată în evaluarea activității ISU Olt.

Una din principalele direcţii de acţiune a Serviciului Logistic a fost orientată spre asigurarea stocurilor si materialelor necesare gestionării activităţilor de reducere a efectelor pandemiei COVID-19 atât la nivel instituţional, cât şi la nivel judeţean şi naţional. „Cu sprijinul  Consiliului Județean Olt, unitatea a fost dotată cu opt termometre cu infraroșu. Au fost desfăşurate un număr de 29 de misiuni de ridicare echipament individual de protecţie, materialele igenico-sanitare şi substanţe dezinfectante de la Depozitul de rezerve proprii Mizil. Suplimentar, în baza solicitărilor efectuate de instituţie prin intermediul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost achiziţionate de către Consiliul Judeţean Olt şi distribuite la ISU Olt cu titlu gratuit produse medicale de strictă necesitate: combinezon DT117; vizieră protecţie; mânuşi protecție biologică; acoperitor pantofi risc biologic (protecţie botoși); mască FFP2 (cu supapă activă); mască chirurgicală trei pliuri; mânuși chirurgicale risc biologic (Simperguard); dezinfectant pentru instrumentar; săpun lichid; dezinfectant suprafeţe; dezinfectant de mâini gel; filtru Ego pentru izoletă Biobag; filtru P3 pentru izoletă Biobag; termometru infraroșu; calorifer electric”, se precizează în bilanț.

Pentru îmbunătățirea activității ISU, cu fonduri de la Consiliul Județean Olt, inspectoratul a fost dotat cu obiecte de inventor, în valoare totală de 100.000 de lei, și mijloace fixe în cuantum de 240.000 de lei. De asemenea, au fost alocați 450.000 de lei pentru repararea tehnicii de intervenție achiziționată prin intermediul Asociației de Dezvoltare Sud – Vest Oltenia şi prestarea de servicii cu caracter operativ. Pentru îmbunătățirea timpului de răspuns în zona de nord a județului au fost întreprinse demersurile necesare pentru înființarea unui punct de lucru în comuna Dobroteasa, iar pentru reducerea deficitului de spații de garare, au fost întreprinse demersuri către consiliile locale care au în proprietate imobilele în care își desfășoară activitatea gărzile de intervenție ale inspectoratului. Urmare a acestor demersuri, au început lucrările pentru construcția unui garaj cu o suprafață de 200 de metri pătrați la Garda de Intervenție Vișina, iar în anul 2020 a fost recepţionat garajul.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți