18.6 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

De luni, încep cursurile față în față în toate unitățile de învățământ din Olt

- Advertisement -

După luni întregi în care cursurile s-au desfășurat doar în sistem online, în contextul actual al pandemiei de Coronavirus, din data de 8 februarie orele se vor relua în toate unitățile de învățământ din județul Olt. Anunțul a fost făcut joi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean, la care au participat Victor Iacobescu, șeful învățământului oltean, adjunctul Cristina Maria Chintescu, dar și Mirela Paraschiv, purtătorul de cuvânt al instituției.

Nu va mai exista o împărțirea a claselor pe grupe, toți preșecolarii și școlarii fiind prezenți fizic în bănci, mai ales dacă rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este sub un caz la mia de locuitori într-o localitate. Însă, sunt și situații speciale în care de luni vor continua cursurile online, solicitarea venind din partea a 23 de care didactice și 87 de elevi oltene, care au spun că au probleme medicale cronice.

Victor Iacobescu, inspectorul general al ISJ Olt, a venit cu detalii referitor la toate cele trei scenarii în care se pot desfășura cursurile la nivelul unităților de învățământ din județ și chiar dacă o localitate se va afla în zona roșie, copiii de la grădiniță, dar și cei din ciclul gimnazial, vor continua să se prezinte la ore. Se va trece la învățământ în online doar atunci când incidența cazurilor este de peste șase cazuri la mia de locuitori.    

„De luni, școala va începe față în față, ținând cont că rata de infectare în Olt este sub unu la mia de locuitori. În această situație, atât copiii de grădiniță, cât și cei din ciclul primar, liceal, postliceal vor începe față în față. În scenariul galben, unde rata de infectare este între 1 și 3 la mia de locuitori vom avea prezență fizică pentru grădinițe, învățământul primar și clasele terminale, clasa a VIII-a și clasele a XII-a, a XIII-a. Acolo unde rata de infectare depășește trei cazuri la mia de locuitori, în scenariul roșu, vor veni  doar cei de la grădiniță și ciclul primar. Dacă rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori, atunci toți elevii vor învăța în online. Să sperăm că acest scenariu nu se va aplica în județul Olt, iar elevii și profesorii se vor întâlni față în față, pentru că eficiența este mult mai mare decât în mediul online”, a declarat Victor Iacobescu.

Începerea cursurilor continuă însă cu respectarea unor măsuri de protecție sanitară, și anume distanța între elevi să fie de cel puțin un metru, dar dacă acest lucru nu se poate realiza, pentru că sunt clase mai ales în mediul urban care depășesc 30 de elevi, distanța maximă posibilă va fi asigurată inclusiv prin reamenajarea mobilierului, acesta putând fi scos chiar pe holurile unităților școlare.

Circuitele funcționale trebuie și ele stabilite, iar materialele de curățenie și igienă, chiar a unui stoc de rezervă pentru elevi și dascăli trebuie, totodată, asigurate. Clasele trebuie și ele aerisite atât înainte de începerea orelor, cât și în pauzele dintre acestea și la sfârșitul acestora.

Se suspendă orele dacă apar cazuri COVID-19 confirmate

Dacă într-o grupă de grădiniță sau într-o sală de curs pentru elevii din ciclul primar apare un singur caz confirmat cu noul Coronavirus, atunci orele vor fi suspendate pentru o perioadă de două săptămâni. Pentru elevii mai mari, cursurile se vor suspenda tot pentru 14 zile, dacă la clasă apar cel puțin două infectări cu virusul SARS-CoV-2.

„În cazul în care apare o îmbolnăvire sau mai multe, ISJ Olt avizează propunerea Consiliului de Administrație al unității de învățământ și înaintează spre aprobare Comitetului Județean pentru Situații de Urgență scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, ținând cont și de rata de infectare pentru fiecare localitate. La apariția unui caz confirmat cu SARS-CoV-2 într-o grupă preșcolară sau clasă de învățământ primar, se suspendă cursurile grupei sau clasei pentru 14 zile. Elevii din schimbul următor își desfășoară cursurile, după dezinfectarea sălii. La învățământul gimnazial, liceal sau postliceal suspendarea cursurilor se face la apariția a două cazuri, tot pentru 14 zile. Dacă se îmbolnăvește un cadru didactic, acesta are obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa Direcția de Sănătate Publică. În urma anchetei se stabilește care sunt contacții direcți și se va decide dacă se impune carantinarea”, a adăugat șeful învățământului oltean.

În cazul în care există profesori și elevii diagnosticați cu boli cronice, aceștia pot face cursuri în sistem online. Reprezentantul ISJ a mai spus că în cazul profesorilor care au diabet sau alte boli cronice sesiunile online pot fi organizate de aceștia atunci când elevii termină fizic orele.

La ora actuală, în județ sunt 23 de cadre didactice și 87 de elevi care au solicitat desfășurarea de cursuri online de teamă că sănătea le-ar putea fi agravată dacaă se infectează și cu noul Coronavirus. „Dacă vom avea profesori și elevi, membri de familie ai acestora, dar trebuie să aibă un document prin care se demonstreze bolile de care suferă, cum ar fi diabet sau imunitatea deficitră, atunci vor face ore online. Dacă este vorba despre un profesor acesta va stabili, în principiu, să-și facă orele după terminarea cursurilor elevilor. În cazul preșcolarilor și a elevilor care au obezitate, diabet tip I, boli inflamatorii, boli rare, boli autoimune, dizabilități, aici este nevoie de avizul și recomandările medicilor și pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Preșcolarii sau elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc pot să nu se prezinte fizic la școală la recomandarea medicului. Până acum avem 23 de cadre didactice, 87 de elevi și 37 de aparținători, toți cu certificate medical”, a mai spus Victor Iacobescu.

Nu mai trebuie prezentat aviz epidemiologic

În încheiere, șeful învățământului oltean, a făcut precizări și cu privire la faptul că luni, atunci când se reiau cursurile, elevii nu mai trebuie să prezinte un aviz epidemiologic. Nici la grădiniță acest document nu trebuie prezentat.

„M-a sunat doctorul Costescu (medic pediatru n.r.) şi m-a rugat să transmitem grădiniţelor şi şcolilor această reglementare, astfel încât să nu se supraaglomereze cabinetele, în această perioadă”, a precizat Victor Iacobescu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți