Nemulțumiți de măsurile de austeritate luate de coaliție de guvernare, vizibile și în sumele ce apar în bugetul național, care urmează a fi aprobat, Partidul Social Democrat a depus mai multe amendamente la proiectul de buget, Marius Oprescu, președintele Organizației Județene a formațiunii politice și președintele Consiliului Județean Olt, spunând că dorește ca actualul Guvern să țină cont de acestea. Despre același buget, în această perioadă parlamentarii social democrați olteni poartă discuții și cu primarii din județ, care le aduc în atenție investițiile pe care vor să le realizeze cu banii care ar urma să le fie alocați din bugetul, despre care la această dată nu se știe când ar urma să fie aprobat.
„Punctul de vedere al Partidului Social Democrat a fost făcut public încă de acum trei săptămâni, când noi am ieșit public cu o formă de buget alternativă la bugetul actual, un buget în care nu erau atâtea măsuri de austeritate așa cum sunt în bugetul real, pe care ni-l propune Guvernul. Acesta este un punct de vedere oficial, al PSD, pe care îl susținem în continuare. Este adevărat că parlamentarii PSD din județul Olt discută cu toți primarii noștri, astfel încât să vedem ce investiții ar avea pentru a merge cu ele ca amendament la actualul proiect de buget al Guvernului și să încercăm să le introducem în buget”, a declarat Marius Oprescu.
La întrebarea jurnaliștilor „Când vom avea un buget?”, președintele CJ a spus că „acest lucru depinde de cum se mișcă actuala coaliție de guvernare, în cât timp vor reuși să-l treacă prin Parlament, apoi, în ceea ce privește județul Olt, încă 30 de zile de transparență și apoi adoptarea lui”. „Primăriile, imediat după ședința de Consiliul Județean, pot să țină ședințe de aprobare a bugetului. Și acestea, odată cu apariția bugetului național, pot să-și creioneze bugetul și să-l pună în transparență, chiar dacă toate sumele nu sunt exacte pentru că urmează aprobarea în ședința Consiliului Județean o serie de sume, pe care nu le au în momentul de față, dar în mare bugetul poate fi pus în transparență și a doua zi, după ce este aprobat de CJ, pot să-l aprobe și administrațiile publice locale”, a adăugat Oprescu.
Președintele Consiliului Județean Olt a făcut referire și la proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a limitelor pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi pentru sumele din cota de 14% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, pe anul 2021 şi estimările pe anii 2022 – 2024 care a fost aprobat luni de aleșii județului într-o ședință extraordinară.
„Astăzi nu a fost o aprobare a bugetului sau bani pentru UAT-uri. Pe fiecare an, încă din toamnă, premergătoare bugetului, erau aprobate niște limite estimative ale sumelor. O simplă procedură care nu are o legătură cu realitatea. Din păcate, în acest an s-a cam suprapus cu bugetul, pentru că Guvernul României nu ne-a trimis aceste limite să le aprobăm decât în momentul de față. Nu știu de ce a fost această întârziere, Ministerul Finanțelor cunoaște acest aspect, dar administrațiile locale nu au fost afectate cu nimic. Este o simplă procedură, dar această procedură aproape suprapunându-se cu aprobarea bugetului creează nedumerire, pentru că oamenii cred că este o aprobare a bugetului și atunci sunt o serie de oameni care încep să sune pentru sumele de bani pe care le-au primit sau nu, care nu sunt adevărate. Este o simplă estimare, și pe care am făcut-o anual, numai că făcând-o din timp nu în momentul în care aprobi și bugetul nu a produs o asemenea situație ca aceasta de acum”, a mai spus Marius Oprescu.