Stoicănești: A omorât cu intenție mai multe animale care pășunau pe cultura sa de grâu. Le-a lovit cu tractorul

Un bărbat de 32 de ani, din comuna Stoicănești, s-a ales cu dosar penal după ce miercuri dimineață, în jurul orei 11:00, a fost implicat într-un eveniment, în urma căruia au murit mai multe animale. Acesta a intrat intenționat cu tractorul într-o turmă de aproximativ 1.100 de oi și capre, care au ajuns pe cultura sa de grâu situată pe câmpul din apropierea localității, pentru a pășuna. 11 dintre animale au murit, iar alte patru au fost rănite.  

Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la cele întâmplate. „Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Stoicănești s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din localitate, conducător al unui utilaj agricol, ar fi intrat, cu intenție, într-o turmă de aproape 1.100 de ovine și caprine, întrucât acestea pășunau pe cultura sa de grâu. În urma incidentului, au fost omorâte 11 animale, iar alte patru au fost rănite, prejudiciul urmând a fi stabilit”, a declarat Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal, iar oamenii legii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție, faptă prevăzută Legea 205 din 2004, privind protecția animalelor. 

IPJ reamintește faptul că prin Ordonanța de Urgență 175 din anul 2020, pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice,  polițistului i se conferă un instrument administrativ de plasare a animalului în adăpost, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva acestuia. De asemenea, polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:

a) animal care a fost rănit sau schingiuit;

b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;

c) animal domestic sau animal sălbatic asupra căruia a fost practicat tirul;

d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;

e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;

f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

Animalul plasat în adăpost se consideră abandonat dacă deținătorul nu solicită restituirea acestuia în termen de maximum 30 de zile de la data la care încetează aplicarea măsurii de plasare în adăpost.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<