14.7 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Deputatul de Olt Chesnoiu: „Adevărata performanță a lui Cîțu & PNL-USR+: Au pierdut 1,2 miliarde euro din PNRR!”

- Advertisement -

România a pierdut nu mai puțin de 1,2 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), deși nu a intrat încă în bătălia pentru atragerea fondurilor europene destinate țării prin acest plan. Anunțul a fost făcut de Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, iar unul dintre cei nemulțumiți de acest aspect este deputatul Partidului Social Democrat de Olt Adrian Chesnoiu, care spune că totul se datorează incompetenței guvernanților.    

„Nici nu am intrat în bătălia pentru atragerea fondurilor europene destinate României prin PNRR, că am și fost anunțați de ministrul fondurilor europene Cristian Ghinea că România a pierdut 1,2 miliarde euro!!! Evident că nu am fost anunțați, doar că sunt unul din acei «neștiutori de carte» din visele negre ale premierului Cîțu, care citesc documentele programatice prezentate de succesivele guverne de dreapta din ultimii 2 ani. Și ce constatăm: România pierde 1,2 miliarde euro! Din start, fără nici o competiție, doar din cauza incompetenței guvernanților!”, declară deputatul Chesnoiu.

Parlamentarul social democrat a făcut și o comparație a ultimilor doi ani privind fondurile europene alocate României prin PNRR: „În 2020 România avea o alocare prin PNRR de 30,4 miliarde de euro, calculați în funcție de PIB-ul țării din anul 2019, granturi 13,7 miliarde euro și împrumuturi 16,6 miliarde euro – Sursa: OUG 155/2020 emisă de Guvernul Orban. În 2021: România are o alocare de 29,2 miliarde de euro, recalculată din cauza scăderii Produsului Intern Brut al României în 2020 în comparație cu media europeană – Sursa: Document poziție Ministerul Fondurilor Europene prezentat în Parlamentul României la 9 martie 2021”.

Potrivit deputatului Adrian Chesnoiu, dacă România elabora, negocia și aproba PNRR în 2020, țara ar fi avut la dispoziție 1,2 miliarde euro pentru a investi în sănătate, educație, agricultură, infrastructură etc. „Alocarea banilor nu a fost făcută pe negociere, așa cum ne anunța președintele Iohannis susținut frenetic de corul de bocitoare din PNL și USR+, ci pe baze procentuale raportate la PIB-ul fiecărui stat membru! Și cum alocările s-au făcut în 2020, ele s-au raportat la PIB-ul României din 2019, evident mult mai mare decât cel din 2020! Da știu, nu putea Cîțu să recunoască performanța PeSeDe-ului de a avea un PIB mai mare la guvernare decât în maximele perioade de reveniri în WWW-uri ale economiei sub conducerea sa la finanțe!!! Mă îngrijorează însă ceva ce nu pot trece ușor cu vederea!”, spune parlamentarul PSD de Olt.

Chesnoiu a vorbit și despre declarația ministrului Ghinea, după scăderea bugetului PNRR cu 1,2 miliarde de euro, care potrivit acestuia a fost: „În urma negocierilor de succes avute anul trecut de Guvernul României și de domnul președinte Klaus Iohannis… această sumă a scăzut puțin față de prima iterație de alocări”!!!. „Deci CUM!??? Pentru «specialiștii» de la guvernare pierderea a 1,2 miliarde de euro din bugetul alocat României, e «puțin»!!! Atunci ce pierderi ne așteaptă în viitor?!  Către ce alte state au fost direcționați acești bani? Ce am fi putut face cu acești bani? Iată doar câteva întrebări retorice la care trebuie să ne gândim cu toții, mai ales când ipocriții de la guvernare ne spun din nou că trebuie să strângem cureaua pentru că nu avem bani la buget!!!”, a adăugat deputatul Adrian Chesnoiu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți