7.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Testări medicale gratuite pentru locuitorii din comunele Scărișoara și Dobrosloveni

- Advertisement -

Organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Asociația Pacienților Cronici din România, caravana de testări gratuite din mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge anul acesta în județul Olt, în acest weekend fiind prezentă în comuna Scărișoara, iar la începutul lunii aprilie în comuna Dobrosloveni.

Ecografii mamare, mamografii, dermatoscopii, EKG, indice de masa corporală, teste de glicemie, teste HPV, analize de sânge (hemogramă și PSA pentru prostată) sunt testele făcute de medici și studenți la Medicină din București și Craiova în cadrul acestei caravane care poposește pe 20 martie în satul Plăviceni al comunei Scărișoara și pe 21 martie în satul Scărișoara al aceleiași localități. Pe 4 aprilie, caravana „Nu am făcut destul” revine în județul Olt, ajungând în comuna Dobrosloveni.

Locul și orele pentru testări sunt afișate la primărie și în alte puncte importante din fiecare sat, accesul la testări fiind făcut doar pe bază de programare. „La intrarea în spațiul de testare se va face un triaj epidemiologic, iar toți cei prezenți, fie medici, fie pacienți, vor respecta regulile de protecție: vor sta la distanța corespunzătoare, vor purta măști și vor folosi dezinfectant. Pentru a lua și mai multe măsuri de protecție și a nu expune populația din sat la risc, toată echipa medicală și organizatorică este fie vaccinată împotriva COVID-19, fie testate. Continuăm și anul acesta să facem ecografii în sate și să dăm acces gratuit la mamografii femeilor pe care le găsim cu suspiciuni la ecografie. Anul trecut, în timpul caravanei, trei femei au fost diagnosticate cu cancer mamar – asta, în condițiile în care media europeană este de un caz la mia de femei, deci de trei ori mai puțin. România continuă să fie una dintre ultimele două țări din Europa care nu au program național de screening pentru cancerul mamar. Scopul campaniei este să crească gradul de informare, să ofere acces la servicii medicale și la diagnostic în această perioadă dificilă”, anunță organizatorii.

Caravana este la a șaptea ediție consecutivă și anul acesta ajunge în zece localități din cinci județe: Vâlcea, Olt, Gorj, Prahova și Ialomița, peste o mie de persoane fiind testate gratuit până în luna aprilie, campania „Nu am făcut destul” începând în luna februarie. În cele șase ediții precedente, caravana a ajuns în 30 de județe din România, au  fost testate peste 6.000 de persoane din sate, cu ajutorul a peste 400 de medici și studenți voluntari.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți