Foc pus intenționat la Psihiatria Slatina. Un pacient agitat ar fi aprins cu bricheta materiale combustibile din izolatorul în care era internat

Salvatori din patru județe au intervenit la Secția de Psihiatrie a Spitalului Slatina, de pe strada Trandafirilor, care a luat foc în dimineața zilei de miercuri, fiind activat Planul Roșu de Intervenție. În total, din cauza fumului dens s-au intoxicat cu fum opt persoane care au fost preluate de echipaje medicale și transportate la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slatina, alte 28 au fost evacuate din clădire, iar un cadrul medical a fost asistat de salvatori la fața locului. Din primele date, un pacient care era agitat și internat într-un izolator ar fi vinovat de izbucnirea incendiului, acesta dând foc cu o brichetă la materialele combustibile din interiorul acestuia.

Nu a mai durat mult până când flăcările s-au extins, iar la fața locului a fost nevoie de intervenția mai multor echipaje de salvatori.

„Peste 100 de pompieri din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Olt, Dolj și Teleorman, cu autospeciale de stingere cu apă și spumă, echipaje SMURD, autospeciale pentru victime multiple, au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la clădirea secției de psihiatrie, din municipiul Slatina. La fața locului au acționat și mai multe echipaje de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt. La sosirea primelor echipaje, incendiul se manifesta la parterul clădirii, cu degajări mari de fum. Toți cei 36 de pacienți, conștienți, au fost evacuați de echipele de căutare-salvare din cadrul ISU Olt și din cadrul secției de psihiatrie, fiind evaluați medical la locul evenimentului. Opt pacienți au fost transportați de echipaje de la Serviciul de Ambulanță și SMURD, la UPU Slatina, conștienți, stabili hemodinamic și respirator. Alți opt pacienți au fost transferați către fosta secție de psihiatrie a SJU Slatina, de pe strada Drăgănești, iar 16 pacienți au fost transferați către Spitalul de Psihiatrie Schitu. Patru pacienți au fost externați și preluați de aparținători. Evacuarea pacienților s-a făcut cu ajutorul autospecialelor pentru victime multiple, echipajelor SMURD și echipajelor de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fiind afectat parterul clădirii. Cauza probabilă a incendiului incendiului a fost folosirea intenționată a sursei pentru a genera incendiul”, a declarat Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Dan Stana, managerul Spitalului Slatina, a fost și el la fața locului și a transmis că: „Incendiul a fost în incitanta unui izolator, unde era un pacient care a intrat în sevraj și a fost izolat în încăperea respectivă. Se pare că de aici a pornit focul. Pacienții au fost evacuați în timp record, aș putea spune că nu avem niciun fel de victime, opt pacienți care au avut intoxicații ușoare cu fum și au fost duși la Urgențe Slatina, sunt în afara oricărui pericol și nu au suferit arsuri, iar ceilalți au fost evacuați în curtea spitalului fără alte probleme. Urmează a le fi făcută evaluarea. Erau 37 internați de dimineață, însă unul a fost externat înainte de a apărea acest incident, au rămas 36, dintre care 29 erau pacienți acuți și șapte cronici. O parte o să fie transferați la Spitalul Psihiatrie Cronici Schitu Greci, iar restul în fosta locație de pe strada Drăgănești a Spitalului Județean de Urgență. Despre celelalte saloane nu vă pot spune dacă au fost afectate, pentru că nu le putem vedea încă, dar cred că nu, a fost doar fumul care s-a împrăștiat în toată clădirea, nu cred că a produs pagube foarte mari. Rămâne să evaluăm și să comunicăm ce am constatat. Incendiul a fost doar în izolatorul respectiv de la parterul clădirii, nu s-a extins în toată clădirea. Nu știu cu ce a dat foc, este posibil ca cineva să îi fi aruncat pe geam o sursă de foc, nu aș putea să vă spun”.

https://www.youtube.com/watch?v=_QP-jaMV71I

Și Poliția face cercetări

La fața locului au fost prezente și echipaje ale Poliției, dar și ale Jandarmeriei, pentru a asigura buna desfășurare a evacuării pacienților și a celorlalte persoane. Însă, oamenii legii au deschis un dosar penal în cauză.

„Cercetările sunt efectuate de către polițiști din cadrul Poliției municipiului Slatina, pentru vătămare corporală din culpă și distrugere. Decocamdată se fac cercetări, se va începe urmărirea penală in rem, după care vom stabili și celelalte detalii cu privire la ce s-a întâmplat”, a declarat Cristi Rădoi, adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean Olt. Și prefectul de Olt Florin Homorean a ajuns la fața locului: „În momentul de față se efectuează cercetări la fața locului de colegii de La ISU Olt, pentru că vorbim despre un incendiu, care trebuie să stabilească cauza probabilă a izbucnirii acestuia, și îi avem și pe colegii polițiști de la IPJ Olt, de la Criminalistică, care face cercetarea la fața locului pentru a stabili vinovăția în ceea ce privește infracțiunea de distrugerea de bunuri și punerea în pericol a vieții”. Despre posibila metodă prin care pacientul a dat foc în izolator, respectiv cu bricheta, reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus: „Cercetările sunt în curs de efectuare, nu putem să confirmă sau informăm anumite ipoteze lansate deja în spațiul public”.

De asemenea, Ministerul Sănătății a fost informat despre incendiul produs la Secția Pshiatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina. Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătății, s-a deplasat la fața locului pentru a evalua situația și a discuta cu autoritățile locale privind transferul pacienților.

Număr de telefon pus la dispoziția rudelor și aparținătorilor pacienților

În urma incendiului produs la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina a fost deschisă o linie telefonică unde pot suna rudele și aparținătorii pacienților, pentru a se interesa de starea acestora și locul unde au fost relocați. Numărul de telefon este 0722.359.050.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<