Reguli în supermarketurile și piețele din județ, în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru a limita răspândirea infecției COVID

Sediul Prefecturii Olt a găzduit săptămâna aceasta două întâlniri cu scopul de a identifica măsuri suplimentare pentru prevenirea şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în contextul sărbătorilor pascale. Organizarea activităților comerciale în magazinele mari, precum și în piețele agroalimentare din județ, au fost temele discutate, cumpărătorii, dar și comercianții trebuind să respecte mai multe reguli. Printre acestea scoaterea din uz a coșurilor de mână, acolo unde se poate, limitarea numărul de clienți din magazin, pentru a se asigura cel puțin 4 metri pătrați de clienți în cazul supermarkeurilor, în piețe sau târguri spațiul asigurat între doi cumpărători fiind de minimum 2 metri, pentru a se respescta astfel distanțarea socială, numărul de clienți acceptați fiind, de asemenea, mai mic.

Concret, prima întâlnire de la instituția Guvernului în teritoriu a vizat organizarea activităţilor comerciale în hipermarketuri-le/supermarketuri-le din judeţul nostru în contextul epidemiologic actual provocat de pandemia de Coronavirus.

„Discuţiile între reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în combaterea pandemiei de COVID-19 şi cei ai lanţurilor comerciale s-au concentrat pe identificarea unor măsuri suplimentare faţă de cele stabilite de prevederile legale în vigoare având în vedere că în perioada premergătoare sărbătorilor pascale se aşteaptă creşterea numărului de clienţi”, se arată într-un comunicat remis de Prefectura Olt.

În cadrul întâlnirii au fost identificate următoarele măsuri suplimentare care pot să contribuie la limitarea riscului de răspândire a virusului SARS-CoV-2:

– scoaterea din uz a coşurilor de cumpărături de mână, acolo unde este posibil (magazinele care au în dotare cărucioare pentru cumpărături);

– intensificarea operaţiunilor de dezinfectare – atât a cărucioarelor pentru cumpărături, cât şi a celorlalte suprafeţe cu care clienţii vin frecvent în contact;

– limitarea numărului de clienţi prezenţi în magazin pentru asigurarea, pe cât posibil, a unei suprafeţe de cel puţin 4 mp per client (inclusiv prin reducerea numărului ce cărucioare de cumpărături disponibile pentru utilizare);

– urmărirea (prin personal propriu sau agenţii de pază) respectării distanţei fizice – atât în zona caselor, cât şi în interiorul magazinului;

– reducerea timpilor de aşteptare la casă prin operaţionalizarea tuturor caselor de marcat;

– difuzarea de mesaje audio cu privire la respectarea măsurilor de siguranţă sanitară.

A doua întâlnire a vizat organizarea activităţii pieţelor agroalimentare, având în vedere că pe durata stării de alertă este suspendată activitatea târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit articolului 7, alineatul 1, din Hotărârea Guvernului 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare.

„La această întâlnire au participat primarii localităţilor din judeţ în care se organizează săptămânal cele mai mari pieţe/târguri. Discuţiile s-au axat pe sporirea controlului accesului în interiorul pieţelor/târgurilor ce trebuie realizat de autorităţile administraţiei publice locale în sensul permiterii accesului doar a acelor comercianţi care comercializează legume, fructe, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, ouă, miere și produse apicole, produse conservate, pește, etc.”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Potrivit sursei citate, se va permite accesul în piaţă/târg doar a persoanelor care poartă mască, asigurării distaţării fizice de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței/târgului, asigurarea de dezinfectant avizat pe bază de alcool pentru dezinfectarea mâinilor celor ce intră în piaţă/târg.

La cele două întâlniri, pe lângă reprezentanții Prefecturii, au participat şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, autotrităţi/instituţii ce vor intensifica acţiunile de verificare a respectării măsurilor de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 atât de către operatorii economici, de autorităţile administraţiei publice, cât şi de către clienţii hipermarketuri-le/supermarketuri-le ori de către utilizatorii pieţelor agroalimentare/târgurilor din judeţul nostru.

Autoritățile reamintesc faptul că orice nerespectare a măsurilor de siguranţă sanitară stabilite în contextul pandemiei de COVID-19 poate fi semnalată numărul de telefon TELVERDE 0800.800.165.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<