2.3 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Peste 500 de recenzori realizează recensământul general agricol în Olt

- Advertisement -

De luni, 10 mai, și până în data de 31 iulie, pe întreg teritoriul României se va desfășura Recensământul General Agricol (RGA) – runda 2020. La nivelul județului Olt, potrivit datelor transmise de Direcția Regională de Statistică, peste 500 de recenzori vor colecta datele la recensământ, aceștia fiind supervizați de alți peste 140 de recenzori.  

„În Olt colectarea datelor la recensământ se va realiza de către 524 recenzori care vor fi supervizati de 141 recenzori. La nivelul județului, principalele instituții implicate, alături de Direcția Regională de Statistică Olt, în organizarea RGA – runda 2020, sunt Direcția pentru Agricultură Județeană Olt, Instituția Prefectului – Județul Olt, Serviciul de Telecomunicatii Speciale Olt și toate primăriile din Olt”, se arată într-un comunicat al statisticienilor olteni.

Colectarea și înregistrarea datelor la recensământ se va realiza de recenzori, prin interviu față în față, cu capul/șeful exploatației agricole sau cu alte persoane din cadrul acesteia, care pot furniza informațiile solicitate prin intermediul unui chestionar electronic, instalat pe o tabletă. Principiul de înregistrare la recensämânt pentru suprafețele agricole este cel al utilizării terenului. Se va recenza întreaga exploatație agricolă, indiferent de numărul de locații unde utilizează suprafețe și/sau dețin efective de animale.

„Pentru a produce statistici de calitate, este nevoie de informații complete, iar rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerințelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internațională, cât și cerințelor naționale, asigurând informații care vor fi utilizate de către decidenți politici, cercetători, fermieri publicul larg, pentru a înțelege mai bine starea și structura sectorului agricol impactul agriculturii asupra mediului”, se mai precizează în comunicat.

Pregătirea, organizarea și efectuarea recensământului are patru etape principale: activități pregătitoare, inclusiv sectorizarea teritoriului; colectarea datelor; prelucrarea datelor colectate; validarea diseminarea rezultatelor. Pentru verificarea practică și îmbunătățirea aspectelor organizatorice tehnice, s-a efectuat un recensământ de probă, în cursul anului 2020. Prelucrarea procesarea informațiilor datelor au ca scop determinarea: numărului de exploatații agricole la nivel național; suprafeței agricole utilizate; efectivelor de animale, pe specii; volumului de muncă din exploatațiile agricole; altor indicatori statistici, pe baza variabilelor colectate la recensämânt.

Datele individuale înscrise în chestionarul de recensământ sunt confidențiale și sunt utilizate numai în scopuri statistice. Datele și informațiile statistice colectate sau prelucrate de Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale de statistică nu pot servi ca probe în justiție sau la stabilirea unor drepturi sau obligații pentru furnizorii de date la care se referă.

„Rezultatele recensământului general agricol – runda 2020 vor evidenția schimbările intervenite de la runda 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatatiilor agricole, în ce privește situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor care fac obiectul unor subvenții, a suprafetelor aflate sub restricții de mediu, a efectivelor de animale și adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală”, mai transmit angajații Direcției de Statistică Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți