22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Expediţia la care participa Colibășanu a fost oprită, după ce alpiniștii au fost surprinși de avalanșă: „Simțeam că se termină aerul”

- Advertisement -

Echipa formată din doi alpiniști români, Horia Colibășanu (originar din municipiul Slatina, județul Olt n.red.) și Marius Gane, și un alpinist slovac, Peter Hamor, a decis să oprească expediția din munții Himalaya. Cei trei aveau ca obiectiv să deschidă o nouă rută spre vârful Dhaulagiri, însă au fost surprinși de o avalanșă la aproape 7.000 de metri altitudine. 

Cei trei alpiniști au fost susprinși duminică noapte de o avalanșă, au pierdut o parte din echipamente și au fost nevoiți să coboare în Tabăra de Bază, aflată la 4.200 de metri. 

„Nu ni s-a mai întâmplat vreodată să vină avalanşa din lateral. La un moment dat probabil zăpada a căzut peste peretele de gheaţă care ne proteja. Ne-a strivit pur şi simplu înăuntru. Am încercat să opunem rezistenţă ca să păstrăm un mic buzunar de aer în jurul gurii. (…) S-a oprit avalanşa. Era complet întuneric şi, deşi eram toţi trei în acelaşi cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. S-a făcut linişte. Tot ce am putut să fac a fost să caut cât de repede briceagul în buzunarul de la piept. Ştiam că aceasta e procedura în caz de avalanşă peste cort. Dacă nu tai pânza, nu ai cum să ieşi. Simţeam că se termină aerul. Am scos briceagul, am tăiat cortul. A trebuit să împing prin acel metru de zăpadă ca să ies afară. Eram foarte încărcat cu adrenalină. Am reuşit să ies cu o mână în faşă, mâna cu briceagul (…) să respir”, a relatat Horia Colibăşanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.  

Avalanșa a avut loc la altitudinea de aproximativ 6.800 de metri pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri din masivul Himalaya. Ulterior, cei trei au decis să oprească expediția. 

„Pe baza celor întâmplate şi a prognozei de vreme am decis să oprim expediţia, riscurile sunt nejustificat de mari şi preferăm să ne întoarcem acasă”, a precizat Horia Colibăşanu.

sursa: Digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți