12.3 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Focarele de pestă porcină africană la porcii domestici, stinse în județul Olt

- Advertisement -

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor transmite că la acestă dată au fost stinse toate focarele de pestă porcină africană confirmate la porcii domestici din gospodăriile populației în acest an, în județul Olt. Însă, avem active focare de pestă procină la mistreți de pe mai multe fonduri cinegetice.

„În data de 23 martie a fost stins focarul din localitatea Bîrza, în data de 9 aprilie focarul din localitatea Oporelu, iar în data de 14 mai, focarele din localitățile Studina, Rotunda şi Bucinişu. Sunt active focarele de pestă porcină africană confirmate la porcii mistreți de pe fondurile cinegetice 1 Dobroteasa, 4 Seaca și 14 Strejeşti”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Olt.

Potrivit aceleiași surse, Direcția Sanitară Veterinară solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. „Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia”, se mai arată în comunicat.

DSVSA Olt mai transmite că în continuare este interzisă comercializarea, înstrinare sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA): „Se mențin restricțiile în cee ace privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți