După ce anul trecut și nici în 2021, din cauza pandemiei de Coronavirus, Concursul Național al Copiilor „Călușul Românesc” de la Slatina nu a mai putut fi organizat, având în numărul mare de participanți așteptați la această manifestare culturală, iată că autoritățile județene au găsit o soluție, odată cu relaxarea restricțiilor, și organizează prima ediție a Festivalului „Călușului Oltenesc”. Consiliul Județean Olt, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina sunt promotorii evenimentului care va debuta duminică, 20 iunie, de Rusalii, și se va derula până în data de 27 iunie.
Sala Europa a principalei instituții administrative din județ a fost locația de desfășurare a unei conferințe de presă organizată cu prilejul festivalului de căluș, amfitrioni ai acesteia fiind Ionuț Ivan, vicepreședintele CJ Olt, Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina, Viorel Pintea, directorul CJCA Olt, dar și trei mari vătafi din trei vetre folclorice călușărești reprezentative pentru județul Olt, respectiv Marian Stănescu – Câmpia Boianului, George Ghiță a lu’ Porumbelu’ – Valea Oltețului și Marin Scarlat – Valea Cotmenei.
Manifestarea artistică se va desfășura, în Săptămâna Rusaliilor, în șase centre folclorice zonale din principalele vetre călușărești ale județului Olt: Vâlcele la Târgul Săptămânal, Corbu – Școala Buzești, Osica de Sus – Stadion, Brastavățu – Parc, Pleșoiu – Stadion și Sâmburești – Primărie. Vor fi spectacole extraordinare cu ansambluri folcorice participante, dar și cu dansatorii și orchestra „Doina Oltului”, orchestră care îi va acompania în recitaluri pe artiști ai ansamblului profesionist din Slatina precum Maria Ghinea, Neta Soare, Vasilica Dinu, Cătălin Bărbulescu, Carmen Budulan, Sorina Dinu, Dorina Mete, Ștefan Constantin, Marian Toma, Victorița Cică, Gabriel Zăvoeanu, Ștefania Strejescu, Daniel Roșoga, Florica Chircă, Marinela Dobrițoiu, Ion Crețeanu, Mădălina Drăgan și Ileana Lăceanu.
Totodată, vor fi și formații de călușari care, pur și simplu vor juca călușul în curțile mai multor gospodari din cele șase localități.
„Acest miraculos dans, călușul, este în inimile tuturor oltenilor și în mod special al autorităților locale și județne pentru că ne amintim de evenimentele care au fost coordonate de CJ Olt în ultimii ani. Vreau să mulțumesc în mod special lui Marius Oprescu, președintele CJ, pentru că ne-a sprijinit, deși avem un buget de austeritate, să găsim fondurile necesare lansării unui nou proiect. A apărut acest nou festival dedicat călușului. El se va desfășura în perioada 20 – 27 iunie, chiar în Săptămâna Rusaliilor. Vom debuta la Vâlcele, pe 20 iunie, pe 21 la Corbu, pe 23 la Osica de Sus, pe 25 la Brastavățu, pe 26 la Pleșoiu și o să încheiem la Sâmburești pe 27 iunie. Vor fi beneficiari, direcți și indirecți, în jur de 30.000 de persoane. Este inedit pentru acestă manifestare că în fiecare sat din localitățile desemnate va fi câte o formație de călușari care va juca acest dans în curțile gospodarilor. Sunt deja nominalizate gospodăriile sătenilor, facem ceea ce ne cer tradițiile, să ducem călușul acolo la origini, la țărână”, a declarat Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina.
Directorul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt spune că după o perioadă de stagnare a vieții culturale, Festivalului „Călușului Oltenesc” va fi un act de cultură autentic. „Ca noutate la acest proiect organizat de CJ Olt, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor «Adrian Băran», constă în structura acestui proiect, care se referă la materia călușului. Știm că este o valore imaterială a națiunii române, ce se află în patrimoniul UNESCO. Călușul a ajuns un brand în România, este reprezentativ pentru noi. După o perioadă de staganre a vieții culturale artistice, ne facem prezenți și văzuți printr-un act de cultură autentic. Proiectul se desfășoară pe centre zonale de coordonare în care, împreună cu autoritățile locale, vom avea toată responsabilitaea în respectarea filonului artistic autentic cultural. Festivalul «Călușului Oltenesc» este la prima ediție, este un proiect îndrăzneț. Vom asigura pentru cetele călușari mijlocele de transport, o gustare”, a declarat Viorel Pintea.
Consiliul Județean Olt alocă cel mai mare buget pentru acest festival de căluș, aflat la prima ediție.
„Este un festival de anvergură care va arată frumusețea călușului românesc și cea a portului popular. Le mulțumesc tuturor celor care se ocupă de promovarea acestui minunat dans popular românesc pe care îl moștenim de la străbunii noștri. Îi asigur de tot sprijinul instituției pe care o reprezint”, a spus Ionuț Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean Olt.
Aproximativ 65.000 de lei este suma alocată pentru organizarea și desfășurarea Festivalului „Călușul Oltenesc”, la care potrivit promotorilor evenimentului vor participa peste 30 de formații de călușari, care vor primi 400 de lei fiecare.