8.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

S-a dat startul primei ediții a Festivalului „Călușului Oltenesc”. Călușul a fost dus la origini, la țărână, în Vâlcele

- Advertisement -

Târgul Săptămânal din comuna Vâlcele a fost prima locație de desfășurare a evenimentelor din cadrul primei ediții a Festivalului „Călușului Oltenesc” care a debutat duminică în județul Olt. Chiar dacă ploaia a dat uneori bătăi de cap, acest lucru nu i-a întristat pe participanți care au făcut tot posibilul pentru a păstra tradițiile ducând călușul la origini, la țărână. Mai simplu spus călușul a fost jucat de sute de copii și adulți în curțile mai multor gospodari din satele localității, un lucru care încă se păstrează în majoritatea zonelor județului, însă în primul rând tradiția merge mai departe în Valea Câmpia Boianului, Valea Oltețului și Valea Cotmenei. Călușul, dar și alte jocuri populare, precum și concerte de muzică populare, s-au putut urmări și în târg, unde a fost amplasată o scenă în aer liber.

În prima zi a festivalului de căluș, tradiționalul dans bărbătesc a ajuns în curțile gospodarilor din satele Dealu Mare, Olteni, Mandinești, Licești, Bărcănești și Bădia ale comunei Vâlcele, iar printre cei colindați s-au numărat și Alexandru Taifas, primarul localității, precum și Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, unul dintre promotorii primei ediții a Festivalului „Călușului Oltenesc”.

Demonstrațiile călușerești au fost susținute de formațiile de călușari „Colelia”, „Rândunica” din Vâlcele și cele din Brastavățu, Ghimpețeni, Dobrun, Mărunței, Izvoare și Sâmburești. Totodată, pe scena din târgul săptămânal au evoluat ansamblurile folclorice  „Rândunica” din Vâlcele, „Ulmișorul de Brastavățu” din Brastavățu, „Ghimpețeni” din Ghimpețeni, „Stejărelul” din Mărunței, „Dobruneanca” din Dobrun, „Izvorașul” din Izvoare, „Vedea Văleni” din Văleni, „Voiniceii Schitu” din Schitu și „Plaiurile Sâmbureștilor” din Sâmburești. De asemenea, dansatorii și orchestra „Doina Oltului” au fost pe scenă, orchestra ansamblului profesionist din Slatina acompaniind îndrăgiți interpreți de muzică populară precum Maria Ghinea, Neta Soare, Vasilica Dinu, Cătălin Bărbulescu, Carmen Budulan, Sorina Dinu, Dorina Mete, Ștefan Constantin și Marian Toma.

Ediția întâi a Festivalului „Călușului Oltenesc” se va desfășura, pe parcursul îndregii săptămâni a Rusaliilor, pe lângă Vâlcele, acesta fiind prezent și în alte cinci centre folclorice zonale din principalele vetre călușerești ale județului Olt: Corbu – Școala Buzești (21 iunie – a doua zi de Rusalii), Osica de Sus – Stadion (23 iunie), Brastavățu – Parc (25 iunie), Pleșoiu – Stadion (26 iunie) și Sâmburești – Primărie (27 iunie). În toate aceste zile, vor fi demonstrații călușerești în curțile gospodarilor din sate ale celor cinci localități, dar și spectacole extraordinare cu ansambluri folcorice, precum dansatorii de la „Doina Oltului” și artiștii ansamblului profesionist amintiți anterior, precum și ceilalți colaboratori ai acestuia, respectiv Victorița Cică, Gabriel Zăvoeanu, Ștefania Strejescu, Daniel Roșoga, Florica Chircă, Marinela Dobrițoiu, Ion Crețeanu, Mădălina Drăgan și Ileana Lăceanu.

Aproximativ 65.000 de lei este suma alocată de organizatori, Consiliul Județean Olt, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor Slatina pentru desfășurarea primei ediții a Festivalului „Călușul Oltenesc”, la care potrivit promotorilor evenimentului participă peste 1.200 de călușari, componenți a peste 30 de formații de călușari din județ, care vor primi câte 400 de lei fiecare.  

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți