„Cu cămașa prinsă-n brâu”, eveniment cultural organizat de Muzeul Județean Olt de Ziua Iei

Sediul Muzeului Județean Olt din strada Ana Ipătescu, nr. 1, este miercuri seară, începând cu ora 18:00, gazdă a unei prezentări de costume tradiționale românești de sărbătoare în cadrul evenimentului „Cu cămașa prinsă-n brâu”. Va fi o manifestare culturală dedicată și Zilei Universale a Iei, iar pe lângă costumele populare prezentate are loc și o degustare de vinuri.

„(…) Portul popular din judeţul Olt, parte integrantă a culturii populare româneşti, constituie un document viu al trecutului, care, dăinuind peste veacuri, a transmis generaţiilor mesajul unei creaţii artistice autentice, cu un conţinut propriu, specific, cu o puternică amprentă de originalitate, manifestată în formă, cromatică, ornamentică. Costumul tradiţional, depăşit treptat de formele portului adaptat noilor condiţii de viaţă, capătă în realitatea etnografică de azi un alt sens, păstrându-se ca un ansamblu rezervat zilelor de sărbătoare, nelipsit din manifestările de afirmare a creaţiei populare româneşti, atât în ţară cât şi în străinătate”, declară Gheorghe Smarandache, managerul Muzeului Județean.

Sursa citată mai arată că în cadrul evenimentului vor fi prezentate costume tradiționale de sărbătoare, unele datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea din colecția particulară a Aureliei Iordache din Drăgășani, județul Vâlcea, dar și costume din patrimoniul muzeului, specifice celor trei zone etnografice ale județului. În cadrul evenimentului va avea loc și o degustare de vinuri oferite de Crama Casa de Vinuri Iordache, tot din municipiul Drăgășani. 

„Șerpuite de râurile Olt și Pesceana, podgoriile CVI se bucură de pământ fertil pentru soiuri nobile de viță de vie. Savoarea vinului de Drăgășani este recunoscută de peste un secol. Acesta era premiat în Franța, patria vinurilor, chiar dinainte, însă culminează în anul 1900, la Expoziția Universală de la Paris. Prima stațiune viticolă s-a deschis la Drăgășani în perioada interbelică, în 1936”, a adăugat Smarandache. Seara va fi una memorabilă, având în vedere că invitatul Muzeului Județean Olt, profesorul Constantin Ceaușu, discipol al muzicianului, folcloristului, dirijorului și interpretului Marin Brînaru, va susține un microrecital la nai.

Parteneri ai instituției culturale din subordinea Consilului Județean Olt sunt Crama de Vinuri Iordache de la Drăgășani și Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” din municipul Slatina.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<