14.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Plaja lărgită din Mamaia stârnește nemulțumiri: Șezlongurile sunt prea departe de mal, apa e prea adâncă, nisipul nu e fin

- Advertisement -

Reabilitarea plajei din Mamaia naşte controverse în rândul turiştilor. Oamenii sunt nemulţumiţi că nisipul nu mai este fin ca altădată, plaja este prea lungă, iar apa devine brusc adâncă după cel mult 20 de metri de mal. În plus, salvamarii antenţionează că anul acesta turiştii trebuie să îi asculte şi să nu depăsească geamandura, deoarece îşi riscă viaţa.

De pe faleza din Mamaia apa nu se mai vede, ci doar o mare întindere de nisip.

-Sincer să fiu, nu imi place deloc.

-De ce?

-Din cauza nisipului, mărimii de la sezlong până la mal, nu sunt prea mulţumit.

Şi lista ar putea continua. Cei mai mulţi turişti sunt nemulţumiţi din cauza faptului că nisipul nu mai este aşa de fin ca în sezoanele trecute, dar specialiştii sunt de altă părere.

Nicuşor Buzgaru, director adjunct ABAD: Nisipul nu este fin, nu este identic cu cel care a fost anterior în amplasament. Este adus intenţionat de aşa natură să combată activ prin diferenţa lui de densitate fenomenul erozional. Este un nisip care nu va fi uşor purtat de vânt, în primul rând, şi care să fie mai rezistent acţiunii erozionale a valurilor.

Dar turiştii nu ţin cont de eroziune. Pe ei îi interesează să aibă o vacanţă plăcută pe litoral.

Spre deosebire de anii trecuţi se face mult de la faleză până aici. O alegere proastă, din punctul meu de vedere, lărgirea plajei.

-Nu mai este nisip. Sunt doar scoici şi te înţeapă la picioare şi în apă nu poţi să intri.

-De ce?

-Pentru că şi acolo sunt scoici.

În plus, acum, apa este brusc adâncă uneori chiar la 4-5 metri faţă de mal.

Bogdan Vartan, salvamar în Mamaia: De la mal până la geamandură nu cred că sunt mai mult de 4 metri, iar după aceea apa devine brusc adâncă şi deja pericolul de înec creşte foarte mult. Aici, spre exemplu, dacă vă uitaţi la mine, eu am 1,90 şi apa are deja 1 metru 70, 60 si ceva.

Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia: Părinţii trebuie să fie foarte foarte atenţi pentru că n-au ma venit poate de ani de zile la mare. Să aibă grijă de copii, să nu depăşească acea zonă de îmbăiere peentru că pe anumite porţiuni, într-adevăr, apa creşte puţin mai repede de cât erau ei obişnuiţi.

Nu doar turiştii vor avea un disconfort, ci si forţele de salvare care trebuie să intervină pe plajă.

Gabriel Bălan, preşedinte ANSPSR: Greutăţi sunt pentru toţi: Hotelierul este departe de apă, cei de la intervenţie – ambulanta pentru intervenţie va avea un timp mai mare, condiţiile pe plajă sunt altele. A fost o lucrare hidotehnică importantă pentru statul român, apărarea zonei costiere impotriva eroziunii, dacă am mai fi stat aşa în 20 de ani de zile apa era la intrare în hotel.

Salvamarii spun că îi vor sprijini pe medici să ajungă mai repede la mal în cazul în care o persoană este scoasă din apă şi are nevoie de prim ajutor. Spun că îi vor transporta pe medici cu un ATV. Drumul de la faleză până la malul apei se parcurge pe jos în aproximativ 5 minute, iar cu un ATV – în 58 de secunde.

Specialiştii de la Apele Române spun că în doi ani nisipul va fi mai fin, iar apa nu va mai fi atât de adâncă, fenomen care se va produce natural. Până atunci, însă, şi turiştii şi autorităţile trebuie să se acomodeze cu noul profil al plajei din Mamaia.

sursa: Digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți