12.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Prima comună din România în care s-a aprins becul trece la nivelul următor: „Suntem Primăria fără hârtie”

- Advertisement -

Comuna Sadu din județul Sibiu este prima așezare rurală din România care a fost electrificată. Se întâmpla în 1897.  Păstrând tradiția de a fi o deschizătoare de drumuri, comuna trece astăzi la un alt nivel, potrivit cu vremurile – iluminatul public digital. Și o face cu ajutorul unui proiect european. Banii europeni sunt singura șansă de a face tranziția către satul modern. Și funcționează la Sadu: primăria este complet digitalizată. Este primăria fără hârtie.

Valentin Ivan, primarul comunei Sadu: Bine ați venit în cea mai luminată comună din România, care, datorită vredniciei înaintașilor noștri, în 1897 a fost electrificată, fiind astfel prima așezere rurală electrificată, în care toate gospodăriile acelor vremuri erau electrificate și exista și iluminat public oferit gratuit de societatea electrică din Sibiu, cea care a fost beneficiara acestui proiect.

Sergiu Voicu, jurnalist Digi24: Ați încercat să duceți mai departe pașii înaintașilor și din prima comună electrificată, ați încercat să modernizați și să aveți o comună cu iluminat făcut pe fonduri europene, la un nivel foarte înalt.

Valentin Ivan: Am fost prima comunitate din România care a participat la un studiu de eficientizare a iluminatului public, alături de încă 4 țări. Proiectul ca valoare însemnă 120 de mii de euro și este un proiect care creează infrastructură integrată. Avem realizat iluminatul public cu telegestiune și senzori de mișcare și avem realizată infrastructura de fibră optică pentru toată localitatea.

Au fost implementate încă două rețele de infrastructură, vitale pentru securitate: sistemul de supraveghere – camerele video – și Wi-Fi gratuit. Dacă deschideți telefonul și vă conectați la rețea o să vedeți „Smart Sadu”. Este rețeaua Wi-Fi pusă la dispoziție gratuit celor care calcă pragul comunității noastre.

Am reușit prin această platformă să creem și platforma Smart School.

Fondurile europene, o șansă unică pentru mediul rural

Fondurile europene sunt vitale pentru dezvoltarea satului românesc și revigorarea comunităților, pentru că resursele locale sunt destul de limitate. Această oportunitate a folosirii fondurilor europene este cel mai mare motor de dezvoltare a comunității locale și a satului românesc, spune primarul Valentin Ivan. 

„Lucrurile stau mai bine decât ne așteptam noi. Avem măsurători certe despre gradul de absorbție al fondurilor europene și vreau să vă spun că toate sumele alocate mediului rural în exercițiul financiar 2007-2013, 2014-2020 au fost angajate în proporție de 100%. Mai mult, sunt proiecte depuse și neeligibile în proporție de încă 140% buget alocat”, arată edilul comunei Sadu.

Sergiu VoicuIar aceasta este dovada că primarii din localitățile mai mici și-au dat seama că fondurile europene sunt o oportunitate fără de care nu ar reuși să aducă în comunitățile lor standardele europene, așa cum ar trebui să arate o localitate modernă,  din 2021.

Valentin Ivan: Indiscutabil, apartenența la marea familie europeană și libera circulație și faptul că oamenii ies și văd gradul de dezvoltare al comunităților din țările bine dezvoltate îi motivează să se întoarcă cu aceeași dorință de a-și vedea venerabilele sate românești în aceeași dinamică de dezvoltare și cu același ritm de creștere a calității vieții. Acest lucru nu se poate fără absorbția fondurilor europene.

– Câte proiecte aveți cu bani europeni și ce sume ați reușit să atrageți din 2007 până în prezent ?

– 4,5 milioane de euro. Și am atins toate axele de finanțare.

– Ce planuri aveți pentru perioada următoare?

– Suntem în plin proces de digitalizare și ancorare în această translativitate a satului românesc înspre satul inteligent. Avem realizată în ceea ce privește digitalizarea și digitizarea serviciilor publice la nivel de instituție a Primăriei toată activitatea. Suntem primăria fără hârtie! anunță edilul Valentin Ivan.

sursa: Digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți