19.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Zeci de hectare de vegetație uscată s-au făcut scrum, în urma unor incendii devastatoare produse în Olt

- Advertisement -

S-a constatat o creștere a numărului de incendieri de terenuri cu vegetație uscată, miriști și culturi agricole la nivelul localităților județului Olt, în ultima perioadă, motiv pentru care la începutul săptămânii, la Prefectură, au fost convocate, pentru o ședință de lucru, instituțiile cu atribuții în domeniu, respectiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Olt. Au fost incendii devastatoare în aproape 20 de localități oltene de la începutul lunii iulie, iar cea mai mare suprafață de teren care s-a făcut scrum a fost în comuna Rusănești – 15 hectare.

Zeci de hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări în ultimele aproape două săptămâni.

„De la începutul acestei luni au fost înregistrate incendieri de terenuri cu vegetație uscată și miriști în 19 localități ale județului, din care 14 incendii au fost stinse de către serviciile profesioniste ale ISU Olt, nouă în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență, iar două de către serviciile voluntare. Cele mai mari suprafețe de teren care au fost afectate de flăcări s-au înregistrat pe raza localităților Rusănești – 15 hectare, Drăgănești Olt – opt hectare, Redea – cinci hectare, Stoenești – cinci hectare și  Obârșia – trei hectare. Arderea miriştii duce la deteriorarea habitatului păsărilor şi animalelor, distrugerea solului şi a valoroaselor microorganisme care oferă fertilitate solului. Un pericol destul de mare prezintă incendierea miriştii în apropierea pădurilor, spaţiilor verzi, spaţiilor locative, în preajma staţiilor de alimentare cu carburanţi, conductelor de gaz care s-ar putea solda cu o catastrofă ecologică. Ca rezultat al incendiilor, în aer sunt emanate diferite substanţe toxice”, se arată într-un comunicat remis de instituția Guvernului în teritoriu.

Prefectura Olt mai transmite că, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 de lei pentru persoane fizice şi, respectiv, între 25.000 – 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Fermierii care încalcă această obligaţie pot fi sancţionaţi prin diminuarea sumelor la care au dreptul, în funcţie de gravitatea incălcării sancţiunea poate fi de la 5% şi poate ajunge şi la 100% excludere.

„Pentru identificarea acestor situații a fost încheiat un protocol între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a condiţiilor GAEC (Codul pentru bune condiții agricole și de mediu) referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Având în vedere impactul negativ asupra mediului provocat de arderea miriștilor și pericolul extinderii incendiului la gospodării, facem un apel la fermieri/cetățeni să aibă o conduită responsabilă, conform prevederilor legale menționate anterior”, mai precizează autoritățile oltene.

În județul Olt, autoritățile cu atribuții în domeniu vor efectua verificări tematice și inopinate pentru prevenirea/sancționarea arderii intenționate de pajiști și miriști.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți