20.7 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Focar de pestă porcină și la o fermă din Negreni – Scornicești. Aproape 31.000 de porci urmează a fi uciși

- Advertisement -

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt transmite că a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o fermă din satul Negreni al orașului Scornicești, în baza buletinului de analiză emis vineri, 27 august, de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Este un al doilea focar de pestă porcină important confirmat în județ, după cel de zilele trecute care a fost depistat și la o exploatație comercială din comuna Ipotești, în urma căruia au fost uciși 29.930 de porci. La ferma din Negreni ar urma să fie sacrificați alți aproape 31.000 de porci.

„În data de 28 august, la Prefectura Olt, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, orașul Scornicești, județul Olt, unde se va aplica măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 31000 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un comunicat remis de Direcția Sanitar Veterinară.

Sursa citată mai arată că zona de protecție cuprinde următoarele localități: Scornicești – Negreni, Chițeasca, Piscani, Mărgineni-Slobozia, și include, de asemenea, Fondul de Vânătoare 11 Potcoava și FV 8 Scornicești. 

În privința delimitării zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană, aceasta include localitățile Scornicești – Șuica, Mogoșești, Rusciori, Constantinești, Teiuș, Bircii, Bălțați, Jitaru, Mărgineni-Slobozia, Mihăilești-Popești; Potcoava – Potcoava, Fălcoieni, Trufești; Optași Măgura; Sârbii Măgura – Vitănești; Colonești – Guești, Mărunței, Bătăreni, Navîrgeni; Tătulești. Totodată, mai include FV Optași, FV 7 priseaca, FV 12 Bălteni și FV 9 Tătulești.  

DSVSA Olt mai arată că, la această dată, sunt active șase focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populației după cum urmează Topana – unul, Leleasca – unul, Cungrea – două, Verguleasa – două și două în ferme de porci din satul Constantinești – orașul Scornicești și comuna Ipotești.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți