22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

A fost expertizată la București, iar acum se întoarce în Olt. Brățara dacică de aur găsită la Optași Măgura, expusă la Muzeul Județean

- Advertisement -

În urmă cu patru ani, în comuna Optași Măgura avea să fie făcută o descoperire importantă, aici fiind găsită o brățară de aur, care provine de pe vremea dacilor. Aceasta s-a aflat în ultima vreme la Muzeul Național de Istorie a României din București, pentru expertizare și evaluare, iar acum se întoarce acasă. A revenit în patrimoniul local, iar din data de 8 septembrie poate fi văzută la Muzeul Județean Olt, unde va fi expusă.

Brățara dacică care s-a găsit la Optași a revenit în patrimoniul Muzeului Județean Olt datorită implicării reprezentanților instituției culturale, Consiliului Județean și Direcției Județene pentru Cultură Olt.

„Descoperirea, în toamna anului 2017, a unei brățări de aur în localitatea Optași Măgura, județul Olt, a constituit o adevărată surpriză în lumea arheologică, având în vedere atât semnificația și valoarea obiectului, cât și raritatea pieselor de aur din perioada dacică. Aflată în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București pentru expertizare și evaluare, brățara dacică revine în patrimoniul local, datorită implicării Muzeului Județean Olt, Consiliului Județean Olt și Direcției Județene pentru Cultură Olt. Începând cu data de 8 septembrie 2021, ora 12:00, excepționala descoperire de la Optași Măgura va putea fi văzută la Muzeul Județean Olt, în cadrul unei expoziții dedicate acestei podoabe dacice unice”, a declarat Gheorghe Smarandache, managerul muzeului.

Specialiștii Muzeului Județean Olt spun că brățara dacică de aur de la Optaşi are o valoare istorică deosebită, prin faptul că este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați, greutatea totală a acesteia fiind de 107,98 grame. Totodată, podoaba este unică pentru că poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți