2.3 C
Slatina
sâmbătă,9 decembrie,2023

Ultimele Articole

Proiectul cultural „Folclorul – cartea de identitate a neamului”, la start

- Advertisement -

Asociația „Călușarii Slatinei” și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Olt sunt parteneri în implementarea proiectului cultural „Folclorul – cartea de identitate a neamului”, la care sunt implicate patru mari asnambluri folclorice din județul Olt, și anume „Hora” din comuna Osica de Jos, „Dârjovul” din Valea Mare, „Plaiurile Sâmbureștiului” din Sâmburești și „Plaiurile Oltețului” din Osica de Sus. În total, puțin peste 150 de copii participă la proiectul care va fin finalizat în luna noiembrie a acestui an, acesta propunându-și ca repertoriul dansurilor jucate de membrii ansamblurilor oltene să fie îmbogățit și cu dansuri din alte zone ale țării.

„«Folclorul – cartea de identitate a neamului» este un proiect realizat de Asociația «Călușarii» Slatinei. Este o datorie de onoare pentru fiecare dintre noi să păstrăm tradițiile, să păstrăm obiceiurile pentru că ele fac parte din ceea ce definim identitatea națională care, cu siguranță, nu va pieri niciodată, pentru că sunt atâtea valori în tezaurul inestimabil al tradiției românești. Proiectul are un grup țintă alcătuit din membrii comunităților, din patru localități din județul nostru: Osica de Sus, Sâmburești, Osica de Jos și Valea Mare. Sunt patru ansambluri de prestigiu, ansamblul «Hora» din Osica de Jos, «Plaiurile Sâmbureștiului», «Dârjovul» din Valea Mare și «Plaiurile Oltețului» din Osica de Sus. Beneficiari direcți sunt tinerii din aceste comunități care participă la activitățile culturale ce se vor desfășura în cadrul proiectului. Invitați sunt soliști, instrumentiști din județ. Am considerat că baza etnografică și folclorică este foarte bine realizată de acești coregrafi și în acest proiect vom aduce în picioarele dansatorilor și dansuri din alte zone ale țării. Este important să lărgim repertoriul fiecărui ansamblu cu jocuri din principalele zone folclorice ale țării. Ne-am propus să avem peste 150 de copii, parte activă a acestui proiect și, indirect, peste 1.000 de participanți. Pe parcursul proiectului se vor organiza acele repetiții cu copii, dar și spectacole”, a spus profesor Ilie Brăileanu, director al Palatului Copiilor „Adrian Băran” din Slatina și președinte al Asociației „Călușarii Slatinei”.

Unul dintre cei mai mari coregrafi ai județului, George Ghiță a lu’ Porumbelu’, originar din Osica de Jos, spune că tradiția trebuie dusă mai departe, iar noi generații să fie formate: „Recent, ne-am întors de la Vatra Dornei cu ansamblul de la Osica de Sus, cu care eu lucrez de câțiva ani. Am participat la foarte multe festivaluri, atât cu copiii de la Osica de Sus, cât și cu ansamblul «Hora» de la Osica de Jos, unde îmi desfășor activitatea de vreo 40 de ani. Generațiile se schimbă, la fel cum se întâmplă și cu generația actuală cu care lucrez de 10 ani, încep ușor să se retragă. Obligația noastră a tuturor coregrafilor este să luăm noile generații în așa fel încât să putem duce folclorul mai departe în fiecare localitate a noastră. Obligația noastră este de a duce mai departe tradiția, iar folclorul să meargă mai departe”.

Păstorind mai multe ansambluri din județ, coregraful Alexandru Rizea, cunoscut și Sandu Rizea, spune că nu puțini au fost dansatorii afectați de pandemia COVID-19, însă încet, dar sigur, au revenit la forma lor bună și au reușit să câștige festivaluri importante din țară.

„Păstoresc mai multe ansambluri din județul Olt, dar o să discut acum despre «Plaiurile Sâmbureștiului», care este coordonat de primarul Iulian Preda din Sâmburești. Sunt 40 de dansatori acolo, au participat la multe spectacole, în perioada Rusaliilor a fost centru la Sâmburești, unde s-au întâlnit mai multe ansambluri. «Dârjovul» din Valea Mare este un ansamblu care va reprezenta cu cinste județul și comuna. Pandemia ne-a afectat foarte mult la nivel de dansatori, a trebuit să o luăm de la zero cu ei, dar acum, din dragoste pentru dans, au ajuns la parametrii pe care eu îi stabilesc. De exemplu, «Dârjovul» din Valea Mare a reprezentat județul Olt la festivalul din Brăila, unde au câștigat premiul I. Celelalte ansambluri ale mele sunt în pregătire”, a spus Sandu Rizea.

Enache Liviu, originar din zona comunei Morunglav, se va ocupa de orchestrația din cadrul acestui proiect cultural, șia spus despre „Folclorul – cartea de identitate a neamului” următoarele: „Venind dintr-o zonă în care avem un folclor tradițional, creațiile folclorice le-am preluat prin mugurii de tezauri pe care îi avem, le-am păstrat și le duc mai departe. În acest proiect voi veni cu un taraf format din copii pe care îi avem la Cercul de «Orchestră Populară» de la Palatul Copiilor Slatina, dar orchestra va fi formată și din adulți. Doresc să pun în valoare unele jocuri din zone diferite ale țării, împreună cu copiii care vor lua parte la proiectul nostru cultural.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți