20.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Brățara dacică găsită acum patru ani la Optași Măgura poate fi văzută de publicul larg la Muzeul Județean Olt

- Advertisement -

Muzeul Județean Olt a intrat în posesia brățării dacice din aur, găsită în anul 2017 în comuna Optași Măgura, după ce a fost adusă de la Muzeul Național de Istorie a României, unde a fost expertizată și evaluată. De miercuri, când a avut loc evenimentul de prezentare care s-a bucurat de prezența a numeroși specialiști ce au discutat despre valoarea istorică deosebită a podoabei dacice unice, aceasta va face obiectul unei expoziției permanente organizată în incinta instituției culturale oltene.

Pe lângă Gheorghe Smarandache, managerul Muzeului Județean, la evenimentul de prezentare a brățării dacice găsite acum patru ani la Optași a participat și Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, instituție care s-a ocupat de revenirea acesteia în patrimoniul local.

Acesta este încântat de faptul că obiectul cu o asemenea valoare istorică rămâne acasă: „Începem toamna cu un eveniment dedicat brățării dacice de la Optași Măgura. Având în vedere valoarea istorică a acestei podoabe, sunt bucuros că am reușit s-o aducem acasă și să rămână pentru totdeauna în patrimonial local. Este o piesă care va înnobila Muzeul Județean Olt și care sper că va stârni admirația, atenția și curiozitatea multor vizitatori, care vor trece pragul vechiului Palat Administrativ. Felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment și mulțumesc oaspeților noștri pentru interesul acordat”.

Profesor universitar doctor Ernest Oberlander – Târnoveanu, director al Muzeului Național de Istorie a României, numismat, arheolog și istoric, a relatat despre semnificația istorică a brățării: „Apariţia unei asemenea brăţări la Optaşi ne duce cu gândul la existenţa unui centru politic important, pentru că aceste brăţări reprezintă elemente foarte importante legate de istoria şi de organizarea politică a regatului dacic. Nu erau frecvente. Cele de aur sunt numărabile pe degetele mâinilor a două persoane şi cu atât mai mult, până în prezent, nu erau cunoscute în Muntenia, decât replici în argint”.

Brăţara dacică de la Optaşi Măgura este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați, cu o greutate totală de 107,98 grame, şi poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți