10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Focar de pestă porcină la o nouă fermă din Constantinești – Scornicești. Aproape 1.700 de porci vor fi uciși

- Advertisement -

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt anunță că s-a confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o altă exploataţie comercială din satul Constantinești al orașului Scornicești. Acesta a fost confirmat săptămâna trecută, în baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, fiind al cincilea înregistrat la nivelul mai multor ferme din județ, în mai bine de o lună. Undeva în jurul a 1.700 de porci ar urma să fie uciși aici.

„Pe 8 septembrie, la Prefectura Olt s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Constantinești, oraș Scornicești, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 1.680 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un comunicat remis de Direcția Sanitar Veterinară.

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: Scornicești – Constantinești, Rusciori și mai include o fermă de porci tot din Constantinești, precum și fondurile de vânătoare (FV) 6 Oporelu și FV 8 Scornicești.   

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: Scornicești – Piscani, Jitaru, Negreni, Mogoșești, Mărgineni-Slobozia, Teiuș, Șuica, Mihăiești-Popești, Chițeasca; Oporelu – Beria de Jos, Beria de Sus, Rădești; Poboru – Cornățelu, Creți, Surpeni, Cungrea – Miești; Tătulești – Bărbălăi; Spineni – Vineți. Totodată, include o exploatație comercială de porci din satul Negreni al orașului Scornicești și FV 7 Priseaca, FV 4 Seaca, FV 11 Potcoava, FV 5 Verguleasa, FV 9 Tătulești, FV 3 Spineni.

În prezent, din datele transmise de DSVSA Olt, sunt active, în județ, opt focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populației la Topana – unul, Leleasca – unul, Cungrea – două, Verguleasa – două, Obârșia – unul, Fălcoiu – unul și cinci focare în ferme de porci din localitățile Constantinești – Scornicești (două), Ipotești, Negreni – Scornicești și Tufeni (câte unul).

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți