22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

S-a deschis piața volantă de pe aleea Consiliului Județean Olt. Deputații PSD Iancu, Barbu, Chesnoiu și Albotă, printre primii cumpărători

- Advertisement -

Aleea Consiliului Județean Olt găzduiește începând de sâmbătă, 18 septembrie, Piața Producătorilor Olteni unde își vor vinde produsele autohtone producători atestați din județ. Piața volantă și-a deschis porțile încă de la primele ore ale dimineții și va funcționa deocamdată, potrivit organizatorilor, respectiv CJ și Asociația Tinerilor Fermieri Olt, săptămânal, în aceeași zi, în intervalul orar 08:00 – 16:00. Cumpărătorii nu au întârziat să apară, iar printre primii s-au numărat Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, vicepreședinții Consiliului Județean, și deputații social democrați Marius Iancu, Florin Barbu, Adrian Chesnoiu și Emil Albotă.

„Piața volantă, dotată corespunzător, cu utilitățile necesare asigurate, va cuprinde 20 de puncte de vânzare organizate sub forma a 20 de standuri, puse la dispoziție de instituția noastră. Acest demers a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, pentru sprijinirea micilor producători agricoli, promovarea produselor agricole locale și pentru a răspunde politicii de promovare a alimentației sănătoase și producției agricole sustenabile”, se arată într-un comunicat remis de CJ.

În prima zi de la deschidere în piața volantă au fost însă puțin peste zece producători atestați olteni, care au avut la tarabe produse care mai de care, de la legume, fructe și flori, până la brânzeturi, miere și suc natural, acestea având prețuri pentru toate buzunarele. Au venit să-și expună marfa producători din mai multe zone ale județului Olt, respectiv din comune precum Brebeni, Valea Mare, Rusănești, Strejești, Vădăstrița, Găneasa, Obârșia, Pleșoiu, orașul Scornicești și municipiul Caracal.

Momentan, Piața Producătorilor Olteni va fi funcțională până în luna noiembrie, doar sâmbăta, însă partenerii din proiect, al cărui buget alocat de CJ Olt pentru demararea sa a fost de 50.000 de lei, își doresc, în funcție de cum va evolua și pandemia COVID-19, să o extindă și pe parcursul zilei de duminică. Totodată, aceștia vor să deschidă astfel de piețe volante și în mai multe localități din județ.

„În primul rând, vreau să mulțumesc consilierilor județeni care au aprobat acest proiect, la inițiativa președintelui Marius Oprescu. Fermierii așteptau o asemenea piață. Este o bună ocazie să ne promovăm legumele pe care le producem în fermele noastre, fermierii sunt toți beneficiari de fonduri europene. Noi ne-am făcut treaba ca și organizație, fermele  s-au dezvoltat, problema a fost la piață. Trebuie să gândim soluții ca să promovăm produsele. Dacă nu reușim să intrăm în supermarketuri, foarte puțini au reușit să intre, măcar să venim cu asemenea  modele de succes. Am doi colegi de la Gorj și Mehedinți, și ei vor să preia ideea, să o discute în consiliile județene din zonele lor și să multiplice această idee și în alte județe. Producători avem, dar trebuie să-i ajutăm să-și promoveze produsele, calitatea produselor lor către consumator prin lanțul scurt. Avem câțiva fermieri înscriși, spațiul nu ne-a permis să venim cu mai mulți, suntem într-o perioadă de testare, să vedem cum funcționează, vom aduce din ce în ce mai mulți. Momentan, avem aprobare doar pentru sâmbăta, dar poate extindem și pentru duminica. Până în noiembrie vom organiza această piață”, a declarat Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt.

Vicepreședintele CJ Olt, Ionuț Ivan, a declarat că prin deschiderea aceastei piațe, instituția pe care o reprezintă vine nu doar în sprijinul producătorilor, ci și al cumpărătorilor care pot găsi aici produse proaspete: „Sperăm ca producătorii să simtă acest sprijin pe care noi am dorit să-l oferim și am răspuns invitației Asociației Tinerilor Fermieri. Sunt produse autohtone, sunt proaspete”.

„Legumicultorii olteni au nevoie de o piață de desfacere și de sprijin din partea autorităților! Cum acest Guvern a blocat toate programele destinate fermierilor, iată că autoritățile județene vin în ajutorul lor. Este un prim pas și îi felicit de organizatori pentru acest proiect și sper că foarte mulți slatineni vor veni la piața, în centrul orașului. Au ce cumpăra!”, a declarat deputatul PSD Marius Iancu, prezent la inaugurarea pieței de pe aleea Consiliului Județean Olt.

Deputatul Emil Albotă a menționat că inițiativa este una de apreciat: „Este o inițiativă de apreciat, lăudabilă a Consiliului Județean Olt, care încă odată demonstrează că este alături de producătorii autohtoni vitregiți de actualul guvern. Acești oameni au nevoie de un asemenea sprijin deoarece ei efectiv nu au unde să-și vândă produsele”.

Inițiativa lui Marius Oprescu, șeful forului județean, a fost felicitată și de deputatul Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

„Felicit inițiativa președintelului Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu de a organiza, împreună cu Asociația Tinerilor Fermieri, o piață volantă în sprijinul micilor producători agricoli. Este anotimpul culturilor de toamnă, toți legumicultorii ar trebui să beneficieze de astfel de oportunitati pentru a-și desface produsele. Un beneficiu direct și pentru cetățeni de a avea acces la legume și fructe proaspete, la prețuri de producător.Am spus-o mereu și o voi susține permanent: fermierii trebuie sprijiniți pentru a-și valorifica munca, iar consumatorul român să fie beneficiarul direct al produselor proaspete.Agricultura românească este cea care poate scoate România din criză, printr-o politică de susținere a fermierilor.Am demonstrat că se poate, prin programele derulate în guvernarea precedentă, programe pe care actuala coaliție le-a îngropat, și odată cu ele, a adus agricultorul român în pragul falimentului”, a spus social democratul.

Printre cumpărători s-a aflat și deputatul PSD Florin Barbu: „Mi-am început weekend-ul, făcând piața, la Consiliul Județean Olt! Vreau să îi felicit pe organizatori pentru această inițiativă de a face o piață volantă și pe președintele CJ Olt, Marius Oprescu care sprijină această acțiune. Este exact ceea ce legumicultorii olteni au nevoie, de un loc de comercializare a produselor. Iar slătinenii pot să cumpere fructe și legume naturale, la preturi accesibile. În aceste vremuri atât de grele pe care le trăim, sprijinirea micilor producători este vitală! Este ceea am făcut noi când am fost la guvernare, este ceea ce ne dorim și acum și luptăm pentru asta! Noi toți avem nevoie de legumicultorii olteni pentru că ne asigură hrană sănătoasă. Ei contribuie prin munca lor și a familiilor lor la dezvoltarea comunităților și a țării și eu le mulțumesc! Știm cu toții că agricultura românească are un imens potențial, dar trebuie să ne implicăm cu toții în valorificarea lui.Noi am făcut-o și o mai putem face!”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți