10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Spitalele din Slatina și Caracal primesc câte 20 de doze de anticorpi monoclonali pentru pacienții cu Coronavirus

- Advertisement -

Repartiția dozelor de anticorpi monoclonali neutralizați pentru virusul SARS-CoV-2, primite din Italia, a fost finalizată joi de Ministerul Sănătății. Sunt în total 5.206 fiole de anticorpi monoclonali ce vor ajunge în 134 unități sanitare cu paturi pentru tratarea a 2.603 pacienți infectați cu COVID-19 din România, printre ele fiind și cele două spitale din județul Olt care au secții de Anestezie și Terapie Intensivă pentru astfel de bolnavi. Acestea sunt Spitalul Județean de Urgență Slatina și Spitalul Municipal Caracal, unde vor fi distribuite câte 20 de fiole de anticorpi monoclonali.

Angela Nicolae, manager al celei mai mari unități spitalicești din Olt, spune că dozele primite sunt foarte puține, insuficiente chiar, având în vedere că solicitări sunt permanent făcute.

„Suntem pe lista spitalelor care vor primi, dar momentan nu știm câte vor fi exact. Și 20 de doze dacă vom primi (…) este prea puțin. Noi am făcut permanent solicitări, dar primim foarte puțin, insuficient”, a declarat managerul Spitalului Slatina.

Ministerul Sănătății spune că repartizarea fiolelor de anticorpi monoclonali spitalelor din țară s-a realizat în conformitate cu deciziile comisiei de boli infecțioase și a ținut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienți internați și cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unitățile sanitare.

„Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele șapte zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient.

Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite tot de către specialiștii comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății și sunt cuprinse în Ordinul ministrului interimar al Sănătății de modificare a Anexei la Ordinul ministrului Sănătății 487 din 2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 publicat în Monitorul Oficial 978 din 13 octombrie 2021. Reamintim că, cele 5206 fiole de anticorpi monoclonali reprezintă o donație a statului italian, ca recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco”, se arată în comunicatul de presă remis de Ministerul Sănătății pe care îl găsiți accesând acest link: Ministerul Sănătății a finalizat repartiția dozelor de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți