UPDATE Patru bolnavi de la Spitalul Tg. Cărbunești au murit, după ce instalația spitalului a rămas fără oxigen

La Spitalul din Târgu Cărbunești a fost activat codul roșu, după ce pacienții Covid au rămas fără oxigen. În spital erau 150 de bolnavi. Cei care aveau nevoie de oxigen au fost ventilați manual în ambulanțe, iar apoi a început transferul lor spre alte spitale. Trei pacienți au murit, iar polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Potrivit primelor informații, instalația s-ar fi stricat, dar surse Digi24 au comunicat că ea funcționa, dar nu fusese alimentată, fapt constatat vineri dimineață de inspectorii DSP care veniseră la unitatea sanitară.

Al patrulea pacient a murit

UPDATE 16:40 A mai fost înregistrat un deces in rândul pacienților transferați de la Spitalul Târgu Cărbunești. Este vorba despre o femeie în vârstă 62 de ani. A fost adusă în stare gravă la SJU, intubată și cu saturație mică de oxigen. In cursul după amiezii, a suferit un stop cardiac și nu a răspuns la manevrele de resuscitare efectuate de medici.

Încă un pacient a decedat

UPDATE 12.20. Încă un pacient din cadrul secției de ATI a Spitalului din Târgu Cărbunești a murit.

Prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, a declarat că este vorba de o femeie de 79 de ani, care a fost transferată vineri dimineața la Spitalul din Târgu Jiu.

El a adăugat că femeia avea Covid și fusese adusă la Târgu Jiu de la Spitalul din Târgu Cărbunești.

UPDATE 11.15. Problema a fost remediată de firma de mentenanță, instalația de oxigen funcționează.

Pacienții care au fost duși la alte spitale – în Novaci, Rovinari și Tîrgu Jiu -, vor fi aduși înapoi și reinternați.

La spitalul din Rovinari sunt patru bolnavi în stare deosebit de gravă, ei fiind resuscitați.

Dosar penal după decesul a doi pacienți

UPDATE 10.05. A fost deschis dosar penal în acest caz. Polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru ucidere din culpă, după decesul a două femei care erau internate în spitalul din Târgu Cărbunești.

Potrivit unor informații Digi24, instalația funcționa, dar nu a fost alimentată. Astfel, stocatorul de oxigen nu s-ar fi defectat, ci ar fi rămas fără oxigen. Cei care au sesizat problema au fost inspectorii DSP Gorj care vineri dimineață au ajuns la Târgu Cărbunești, potrivit surselor citate. Inspectorii au constatat că nu mai este oxigen pe aparate. Inspectorii DSP au informat personalul și managerul despre această problemă.

“Colegii m-au sunat că în secție că nu mai e alimentare cu oxigen”, a declarat managerul spitalului. El a spus că a vorbit joi cu prefectul de Gorj și că i-a comunicat că nu este livrat oxigen în cantitate suficientă.   

Întrebat despre decesul celor două paciente, managerul a spus că nu știe informații: “O să vedem foaia de observație”.

Pacientele erau internate de câteva zile în spital, a spus managerul.

MS: Sunt două decese, se analizează circumstanțele acestora

UPDATE 9.05. “Ministerul Sănătății a fost anunțat despre o defecțiune la instalația de oxigen de la nivelul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești.

Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen.

A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.

Din primele informații, la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a discutat cu șeful DSU, Raed Arafat și cu directorul DSP Gorj, iar o echipă a DSP Gorj se află la fața locului. A fost activat Planul Roșu de Intervenție”, a comunicat MS.

Spitalul din Târgu Jiu va prelua pacienți și a suplimentat paturile ATI 

UPDATE 9.00. Purtătorul de cuvânt al spitalului din Tărgu Jiu, Mihaela Flroiu, a declarat că unitatea e pregătită pentru primirea a 14 pacienți care vor fi transferați la secția ATI. Paturile ATI au fost suplimentate vineri dimineață.

Acolo au fost aduși deja patru pacienți de la Târgu Cărbunești, iar alții sunt pe drum.

UPDATE 8.40. Sunt două persoane decedate, dar medicii spun că nu din cauza problemelor de oxigen, a declarat prefectul județului.

UPDATE 8.30. Primele imagini de la spitalul din Târgu Cărbunești.

UPDATE 8.20. “Este o defecțiune tehnică la stocatorul de oxigen. Ne așteptăm ca firma să acționeze rapid.

Nu știu motivele defecțiunii. Județul a reacționat foarte bine. Au fost mobilizate resurse foarte bune.

În județ s-au trimis echipaje SMURD, de la ambulanță și de victime multiple. Au fost trimise butelii de oxigen, care să poată fi folosite temporar, până la remedierea situației. 

Nu avem cum ști că se va defecta stocatorul. Ce să se înlocuiască? Stocatoarele sunt puse recent, nu sunt vechi, sunt pe contracte cu firme. Să vedem de ce s-a defectat. La acest moment, cei de acolo au reacționat foarte bine și s-au mobilizat”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Nivel IV-Alertă Roșie, la spital

UPDATE 8.15. ISU a informat că s-a produs o defecțiune la instalația de oxigen de la Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești.

În spital sunt internați 152 de pacienți infectați cu COVID-19, din care 80 – 90 necesită suport de oxigen.

“A fost transmis ordinul secretarului de stat Raed Arafat prin care ISUJ Gorj va solicita ajutor la ISU din județele limitrofe pentru asigurarea necesarului de oxigen până la remedierea defecțiunii.

La ora 07.36 a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

La nivelul ISUJ Gorj a fost crescută capacitatea operațională la Nivelul IV-Alertă Roșie”, a transmis ISU.


Știrea inițială

În spital sunt 150 de bolnavi Covid, dintre care 90 au nevoie de oxigen.

“Situația este deosebit de gravă. A apărut acum o oră. 

Firma de mentenanță a dat ca timp de intervenție două ore. În acest moment personalul medical face tot ce e posibil ca viețile oamenilor să nu fie puse în pericol

A clacat instalația, aparatul care produce oxigen, toți bolnavii sunt lipsiți de oxigen. Luăm în calcul să evacuăm o secție de la spitalul Tîrgu Jiu pentru a aduce bolnavii, avem suport de la ambulanțe din zonă.

Planul roșu a fost activat. L-am contactat pe Raed Arafat.

Nu știu acum de ce a căzut instalația de oxigen, dar probabil suprasolicitarea a dus la această situație.

Pacienții au fost trecuți pe tuburi de oxigen în ambulanță”, a declarat prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu.

sursa: Digi24.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<